Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Razplet v Himalaji

Delo: Miškoviča rešili, Kozjeka ne iščejo več

Ljubljana – Tri dni po nesreči slovenskih alpinistov Dejana Miškoviča in Pavleta Kozjeka v Pakistanu so s helikopterjem rešili Miškoviča in ga prepeljati v bazni tabor, Kozjeka pa so nehali iskati.

V četrtek ob 9.40 po pakistanskem času sta v lepem vremenu poletela dva helikopterja s Tomažem Humarjem v bazo pod goro Mustagh Tower. S pomočjo slovenskih alpinistov iz odprave K-7 so našli Miškoviča, ki se dobro počuti in ni poškodovan, zaradi mraza je imel le nekaj mravljincev v rokah in nogah. Pojasnil je, da sta s Kozjekom v steno stopila 24. avgusta ponoči, po 17 urah neprekinjenega plezanja pa sta prišla na njen rob. Odločila sta se za bivakiranje. Naslednje jutro sta zaradi močnega vetra začela sestopati. Po 15 minutah je Miškovič slišal močan krik. Takrat se je obrnil in se zavedel, da je na vrhu stene ostal sam.

Aleš Česen, Rok Blagus in Miha Hrastelj iz odprave K-7 so v sredo pri pregledu območja ob vznožju stene, po kateri sta plezala Kozjek in Miškovič, našla ostanke zelo poškodovane alpinistične opreme – plezalno čelado, nahrbtnik in puhasto oblačilo. Domnevajo, da je oprema Kozjekova, vendar drugih sledi za njim na strmem in zahtevnem področju s plastmi ledu in snega niso našli. Kljub več preletom pobočja Kozjeka niso našli, mesto najdbe v sredo je čez noč že prekrilo nekaj novih plazov. Česen in Humar sta ocenila, da bi bilo vsako nadaljnje iskanje neuspešno.

Ja. M.

www.delo.si     29.08.2008

 

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46047

Novosti