Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Prijeten pohod od Kaple do Sršenovega vrha

Večer, Narava, gore in ljudje:  Od leta 1999 je vrh viden od daleč, saj na njem stoji visok stolp


Foto: (Danilo Vranc)
Sršenov vrh obkroža čudovita narava.

Sršenov vrh je z 963 metri nadmorske višine najvišji vrh Kaple in tudi občine Podvelka. Spada pod Koroško planinsko pot, in sicer v del, za katerega skrbi Planinsko društvo Ožbalt-Kapla: Remšnik-Kapla-Sršenov vrh-Ožbalt-Ožbalt elektrarna-Rdeči Breg. Po podatkih iz vpisne knjige, ki jo imajo Sršenovi kmetiji, vrh vsako leto obišče veliko planincev, kar nekaj je tudi organiziranih izletov. Zanimiv je vpis Blaža Cojzerja, ki pravi, da je tam doživel čudovito novoletno noč. Ker je pot od Kaple do Sršenovega vrha nezahtevna, se na polurni sprehod radi podajo tudi osnovnošolci iz planinskega krožka. Na vrhu, pri hiši, je mogoče dobiti tudi žig za Koroško planinsko pot. Pohodnike pritegne čudovita narava in raznoliko rastlinstvo, saj je na tem območju Kozjaka mogoče najti borovnice, maline, brusnice, robide in gobe, od zdravilnih rastlin pa arniko, materino dušico, šentjanževko. V razprostirajočih se gozdovih imajo svoj dom srnjad, lisice, divje svinje, jastrebi ...

V preteklosti so večkrat spremenili ime vrha. Po besedah Danila Vranca se je vrh nekoč imenoval Sehrschön Kogel, kar bi pomenilo zelo lep vrh: "Ta zapis sem našel na geodetskih kartah iz časa Avstro-Ogrske. Čez je bilo napisano Seršen in nato Sršen. Moj oče, ki je kot šolski upravitelj prišel na Kaplo leta 1919, se je spominjal, da je takrat potekalo poslovenjenje nemških imen. Pripovedoval je tudi, da je nekoč tukaj stal vojaški razgledni stolp," pravi Vranc, ki si je na vrhu postavil brunarico.

Od leta 1999 stoji na Sršenovem vrhu nova znamenitost, ki ga dela vidnega daleč okoli. Lastnik počitniške hišice Bojan Sever, navdušeni in uspešni radioamater, je postavil več kot 40 metrov visok stolp. "Stolp služi za postavitev radioamaterskih anten, ni razgledni in je zaprt. Ker je visok, je opazen od daleč, tudi iz sosednje Avstrije," pravi Sever.

Na Sršenovi kmetiji, kjer s svojo družino živi Maks Hartman, pa je zanimiva tudi stara hiša, ki spada pod kulturno dediščino, saj je stara več kot 300 let. Domači si želijo, da bi jo lahko obnovili in jo odprli za oglede.

Mateja Rihter

Vecer.si 28.08.2008

 

Kategorije:
Novosti SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46047

Novosti