Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Alpinistični tabor Vrata 2008

Grega Kofler: Z željo po obuditvi alpinističnega in družabnega življenja v Vratih, je Alpinistični odsek Mojstrana v času med 21. in 24. avgusta organiziral alpinistični tabor za pripravnike in alpiniste.

Navdih za organizacijo tabora sem dobil kmalu po opravljenem izpitu za alpinističnega inštruktorja. Moja želja je bila, da bi v Vrata, natančneje v Šlajmerjev dom, privabili čim več alpinističnih pripravnikov in nenazadnje tudi alpinistov in s tem poizkušali nadaljevati tisto dediščino v Vratih, s katero so začenjala znana imena slovenskega alpinizma kot so Joža Čop, dr. Miha Potočnik, Stanko Tominšek in njim podobni, ko so poleg alpinizma razvijali tudi visoko kvaliteto družabno - socialnih vrednot.

Ker je bilo po taboru veliko povpraševanja smo številko prijav za alpinistične pripravnike dvignili z 10 na 17, končna številka udeležencev pa je bila 16, saj je na koncu prišlo tudi do nekaterih odpovedi, nakar so priložnost dobili tisti, ki so bili v čakalni vrsti.
Za vodenje po smereh je za pripravnike v treh dneh skupaj skrbelo 13 alpinističnih inštruktorjev in alpinistov. Žal se na tabor ni prijavil noben alpinist.

Zbor smo imeli v četrtek 21. avgusta. Do sedme ure, ko je bila večerja, se je zbrala večina udeležencev. Ob osmi je bil uvodni sestanek, kjer so udeleženci dobili osnovne informacije o poteku tabora. Glede plezalnih smeri in vodenja po njih smo poizkušali upoštevati želje udeležencev in bili smo pozitivno presenečeni o bolj ambicioznih ciljih, kot pa smo jih pričakovali.

V petek smo imeli zaradi dobre napovedi vremena namen plezati v Steni. Po zajtrku smo se okoli 6.30 že podali pod sledeče smeri: Slovensko, Nemško, Bavarsko, Skalaško z Ladjo, Šlosarsko in Wisiaka. Skoraj vse smeri so bile tudi preplezane, razen Šlosarske, saj naveza po vstopu ni točno našla nadaljevanje smeri, zato je kasneje vstopila v Zahodno zajedo in ene naveze v Bavarski smeri, kjer se je v drugem raztežaju vodniku odlomil oprimek, pri tem padel 5-7 metrov in si poškodoval prst na levi roki, zato sta s pripravnico odšla v Slovensko, kjer pa se je rahlo poškodovala še ona. Vse ostale naveze so uspešno realizirale dan, zdrave in zadovoljne ter rahlo utrujene.
Določene naveze so se v Vrata vrnile šele okoli 20.30, zato je bilo predavanje Janeza Dovžana prestavljeno za eno uro in se je začelo ob 21. uri. Janez je z retrospektivo predstavil svoje alpinistične podvige od Julijskih Alp pa vse tja do osemtisočakov Himalaje; na predavanju tudi smeha ni manjkalo.

Za soboto je bila za popoldne zelo slaba napoved, saj so bile že od 12. ure naprej napovedane plohe, nevihte in lokalna neurja, zato nismo želeli iskati nesreče v Steni in smo se zjutraj podali na Vršič. Za potrditev napovedi smo se zjutraj slišali še s Kredarico in kasneje so se napovedi meteorologov ujele na pol ure natačno, tako da nas tokrat niso pustili na cedilu.
Na Vršiču smo plezali v stene Nad Šitom glava in sicer Kranjsko poč, Stoletje, Pol stoletja, Steber ob Kamenkovem kaminu in Kamenkov kamin. Ena naveza pa se je vseeno podala v Slovensko smer skozi kamine, dva pa sta šla proti Rokavom.
Vse naveze so pred dežjem prišle do avtomobilov, dve pa je vseeno namočil dež.
Popoldansko dogajanje smo popestrili s predavanjema Mitja Šorna o odpravi PZS na Kangbačen in odpravi v ameriške Yosemite ter plezanju v stenah El Capitana in Half doma. V večernih urah pa je svoje prosto plezanje v prej omenjenih stenah, natančneje v smereh Goldengate in El Nino predstavila Martina Čufar.

Za nedeljo so bili načrti zaradi po vsej verjetnosti mokrih sten različni in sicer od plezanja v Steni, Škrlatici, Bovškem gamsovcu, Dolkovi špici, prečenju grebena Dovški križ – Kukova Špica... Ker je skoraj do jutra deževalo, do višine Gorenjskega turnca pa snežilo, smo zjutraj po zajtrku naredili zaključek in se poslovili v upanju na srečanju prihodnje leto.

Kot vodja bi se najlepše zahvalil vsem udeležencem, alpinističnim inštruktorjem in alpinistom za pomoč pri vodenju, Janezu Dovžanu in Martini Čufar za vzorno predstavljena predavanja, osebju Aljaževega doma za prilagodljivost pri pripravi obrokov ter tiskarni Medium za kvaliteten tisk majic.

UDLEŽENCI: Klavdija Verce, Špela Starc, Domen Kastelic (vsi Akademski AO), Eva Grosek, Polona Ziherl, Manca Klinar, Katja Rostohar, Žaklina Zahirovič, Miha Šajn, Boris Tuma (vsi AO Matica), Ana Mavko (AO Kamnik), Tina Likar, Katja Rogelj (AO Kranj), Lucija Lavbič, Fadil Halilovič (AO Jesenice), Mihaela Čulum (AO Tam Maribor), Gregor Oblak (AO Mojstrana).



VODNIKI (alpinistični inštruktorji in alpinisti):
Klemen Zupanc (AO Kranj), Rok Zalokar (AO Radovljica), Mitja Šorn, Andrej Cuder (AO Jesenice), Gregor Berce, Miha Pintar, Iztok Arnol, Senad Halilovič, Klemen Tomazin, Izidor Kofler, Sebastjan Šilar, Marko Kopavnik in Gregor Kofler (vsi AO Mojstrana)

KRONOLOŠKI PREGLED PLEZANJA:

Petek, 22. avgusta:
Slovenska smer izstop Prevc: II-III, 800 m:
• Izidor Kofler - Špela Starc - Mihaela Čulum
• Iztok Arnol - Katja Rostohar
Kratka Nemška izstop Zimmer - Jahn: IV-/II-III, 800 m:
• Senad Halilovič - Ana Mavko - Eva Grosek
Bavarska smer izstop Prevc: IV+, 800 m:
• Marko Kopavnik - Polona Ziherl
• Grega Kofler - Katja Rogelj - Žaklina Zahirovič
Skalaška smer z Gorenjsko (Skalaška z Ladjo): V+, A0/IV+, 1000 m:
• Klemen Zupanc - Klavdija Verce
• Rok Zalokar - Manca Klinar
Zahodna zajeda: V, A0/IV, 400+300 m:
• Mitja Šorn - Lucija Lavbič - Domen Kastelic
Smer Sandija Wisiaka: V, 600 m:
• Miha Pintar - Tina Likar - Miha Šajn
• Gregor Berce - Boris Tuma

Sobota, 23. avgusta:
Kranjska poč: IV, 250 m:
• Miha Pintar - Tina Likar - Miha Šajn
Stoletje: V+, IV-V, 150 m:
• Gregor Berce - Katja Rogelj - Boris Tuma
Pol stoletja: V-IV, 150 m:
• Grega Kofler - Manca Klinar - Žaklina Zahirovič
Steber ob Kamenkovem kaminu: V, IV, 150 m:
• Klemen Tomazin - Mihaela Čulum
Kamenkov kamin: VI-, III-IV, 120 m:
• Gregor Berce - Katja Rogelj
• Sebastjan Šilar – Fadil Halilovič - Gregor Oblak
Slovenska smer čez kamine (do Belih plat):
• Senad Halilovič - Eva Grosek - Ana Mavko
Rokavska škrbina:
• Andrej Cuder - Špela Starc

Nedelja 24. avgusta:
Zaradi novozapadlega sneda in mokrih sten plezanje ni bilo izvedljivo.
• Zaključek tabora okoli 10. ure.

Grega Kofler

 


 



Kategorije:
Novosti ALP SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46047

Novosti