Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Dejan Miškovič je na na gori Mustagh Tower preživel še eno noč, reševanje danes

Dnevnik - Uroš Praš: Alpinist Dejan Miškovič - Miško je že tretjo noč preživel na približno 5000 metrih.

Člani odprave na K-7, ki so prišli pomagat ujetemu alpinistu, so si ogledali teren. Kolikor jim je vreme dopuščalo, so se včeraj lotili še raziskovanja območja v smeri, kamor bi lahko padel Pavle Kozjek, vendar je slabo vreme onemogočilo nadaljevanje iskanja in reševanja.

V Pakistan sta prispela tudi alpinista Tomaž Humar in Aleš Koželj. Skupaj z reševalnim helikopterjem sta zaradi slabega vremena obtičala v mestu Skardu, ki je od baznega tabora oddaljeno več dni hoda in eno uro s helikopterjem. Če bo vreme ugodno, bodo danes že pod steno. Če se bo slabo vreme nadaljevalo, bo breme reševanja obležalo na ramenih alpinistične ekipe, ki bo Miškoviča poskušala rešiti na klasičen način. Reševalci pod Mustagh Towerjem včeraj niso imeli stika z Dejanom Miškovičem. Glede na okoliščine lahko rečemo, da se Miškovič verjetno počuti dobro. Tisti, ki ga poznajo, menijo, da se zaradi včerajšnje nekomunikacije zanj ni treba bati, saj prav gotovo varčuje z baterijo telefona ali pa se je izpraznila.

S Planinske zveze Slovenije so sporočili, da je helikopter iz več kot štiri dni hoda oddaljenega mesta Skardu ob 14. uri po lokalnem času poletel alpinistu na pomoč, vendar je akcijo moral prekiniti zaradi močnega sneženja. Po informacijah, ki jih ima Tone Škarja, so s helikopterja predvčerajšnjim Miškoviču uspeli odvreči nekaj tehnične opreme. Ta mu bo prišla še kako prav, posebno zaradi nevarnega ledenika, ki ga čaka pri sestopu.

Tretjo noč na gori je Miškovič po vsej verjetnosti preživel na kakšnih 5000 metrih. Zdaj ga do baze loči okoli 400 višinskih metrov, vendar to pomeni še precej dela. Upamo lahko, da bo trojica (Rok Šisernik in Aleš Česen ter Rok Blagus) uspela hitro premagati ledenik in varno doseči Miškoviča ter mu tako olajšati zadnji del poti. Veliko je namreč storil že sam. Ljudje se sprašujejo, koliko hrane je imel Miškovič s seboj, a pravi problem, na katerega opozarjajo strokovnjaki, bi znala biti voda. Zdaj je sicer že na takšni višini, da bi jo lahko hitro našel, kar naj bi tudi potrdil v torkovem pogovoru z reševalci.

Uroš Praš

28.08.2008



Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46051

Novosti