Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Miškovič še eno noč na gori

Večer (STA): Slovenski alpinist Dejan Miškovič bo moral preživeti še tretjo noč na gori Mustagh Tower. V Pakistanu se je začelo mračiti, zato ni prav nobene možnosti, da bi začeli s helikopterskim reševanjem, je dejal alpinist Viki Grošelj


Foto: alpikor.org
Dejan Miškovič (levo)

Slednji upa, da se bo v četrtek vreme toliko izboljšalo, da bo helikopter lahko poletel proti Miškoviču.

Grošelj pričakuje, da bo v čertek zjutraj stekla reševalna akcija s helikopterjem in da bodo v Slovenijo začele prihajati dobre vesti.

Helikopter je namreč v mestu Skardu, ki na severu Pakistana predstavlja eno od središč oziroma začetnih postaj himalajskih odprav. Zato mora helikopter najprej poleteti proti baznemu taboru ter nato proti slovenskemu alpinistu, ki je na gori nekje na višini 5000 metrov nad morjem. Ko se bo začela, je lahko reševalna akcija končana v dveh urah, meni Grošelj.

Miškovič se tako po podatkih Grošlja nahaja nekje nad baznim taborom, vendar pa je med njim in baznim taborom zelo nevaren ledenik - tako za spuščanje kot tudi za reševalce, ki bi mu šli nasproti. Grošelj zato velike upe polaga prav v reševanje s helikopterjem, saj bi bilo v tem primeru tveganje najmanjše.

"Moja ocena je, da je vse idealno pripravljeno za polet s helikopterji, kar je najbolj varna opcija. Če bi slabo vreme vztrajalo, pa bi bilo treba razmišljati o klasičnem reševanju," je še dejal.

V baznem taboru so tako že člani uspešne slovenske himalajske odprave na K7 z Alešem Česnom na čelu, ki se skušajo prebiti na ledenik neodvisno od helikopterja. Po mnenju Grošlja je delovanje reševalcev v teh razmerah vprašljivo in tvegano. "To prepuščamo njihovi presoji, so pa dobro aklimatizirani na himalajske razmere, saj je za njimi uspešna odprava na K7," je povedal.

V Skarduju sta še dva slovenska alpinista Tomaž Humar in Aleš Koželj, ki nameravata pomagati pri reševanju in zdaj čakata na polet s helikopterjem, ki ju bo pripeljal do baznega tabora, kjer sicer sneži, večino dneva pa je bil tabor ovit v meglo.

STA

Vecer.si 27.08.2008

 

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 45953

Novosti