Uredništvo: [email protected]
komentarji
| Registracija

Opast odnesla Pavleta Kozjeka

sreda, 27. avgust 2008, ob 13:02, Marko Renčelj, ogledov: 1987

Večer, Zadnja stran: Planinska zveza Slovenije je sporočila, da se je Pavle Kozjek pri poskusu prvenstvenega vzpona na Mustagh Tower v pakistanski Himalaji smrtno ponesrečil

"Mustagh Tower je na pogled zares huda gora, a tudi ona ima šibko točko. Upam si trditi, da najbolj varna in logična smer na vrh še ni preplezana," je v začetku letošnjega poletja povedal slovenski vrhunski alpinist Pavle Kozjek. A žal je bila izzivalno oblikovana gora, ki se v obliki stolpa z dvema vrhovoma pne 7273 visoko v bližini bolj znanega K2 v pakistanski Himalaji, zanj usodna. Pri poskusu prvenstvenega vzpona v ponedeljek se je Kozjeku udrla opast, plast nanesenega snega, in zgrmel je v globino. Planinska zveza Slovenije je sporočila, da se je Pavle Kozjek smrtno ponesrečil.

"Upanja, da bi bil Kozjek še živ, ni," je včeraj dopoldne povedal Tone Škarja, načelnik komisije za odprave v tuja gorstva pri Planinski zvezi Slovenije (PZS). Po podatkih, ki jih imajo v PZS, se je nesreča zgodila, ko sta Kozjek in njegov soplezalec Dejan Miškovič že preplezala steno in sta se na lažjem terenu na grebenu med obema vrhovoma razvezala. "Nenadoma se je snežna opast pod Pavletom Kozjekom odlomila in je padel preko stene. Miškovič je ostal brez vse skupne opreme, tudi brez vrvi, k sreči pa je imel pri sebi satelitski telefon. Obvestil je tretjega člana odprave Grega Kresala, ki se je zaradi bolezni predčasno vrnil v Ljubljano. Stekla je obveščevalna akcija, obveščeni so bili Pakistanci, hkrati pa naše zunanje ministrstvo.

V Pakistan sta takoj odpotovala slovenska alpinista Tomaž Humar in Aleš Koželj, ki sta po posredovanju ministra Rupla pakistanske vizume dobila kar na londonskem letališču. Hkrati so na pomoč pod Mustagh Tower s helikopterjem poleteli člani slovenske odprave, ki jo vodi Aleš Česen in ki so pravkar končali svoje delo na gori K7. Miškovič je v dobri kondiciji in uspešno sestopa, upamo, da se bo vsaj zanj vse dobro končalo," je še povedal Tone Škarja.

V reševalno akcijo se je vključil tudi alpinist Viki Grošelj, ki že ima izkušnje s koordiniranjem podobnih akcij v pakistanski Himalaji, pred tremi leti je uspešno vodil reševanje Tomaža Humarja iz stene Nanga Parbata. "Alpinist Dejan Miškovič je včeraj uspel sestopiti za približno tisoč višinskih metrov in je minulo noč bivakiral na višini 5400 metrov. Naprej zaradi zahtevnosti terena ni mogel," je včeraj povedal Viki Grošelj, ki je v stalnem stiku z našim zunanjim ministrstvom. "Minister Rupel se je osebno zanimal za podrobnosti o tem, kje natančno je alpinist, da bi podatke posredoval v Pakistan in bi lahko takoj ob svitu steklo helikoptersko reševanje. Na tej višini obstajajo realne možnosti za uspeh akcije, seveda pa je vse odvisno od vremena," je pojasnil Grošelj.

Izvrstni poznavalec Himalaje je Mustagh Tower označil za eno najbolj zahtevnih gora na svetu. Dolgo je veljala za goro, ki je ni mogoče preplezati, nato so jo le osvojili Britanci leta 1956. A doslej je na njenem vrhu stalo zelo malo ljudi, manj kot deset. "Majhna slovenska odprava je imela za cilj splezati prvenstvo smer. Po podatkih, ki jih imam, se je nesreča zgodila, ko sta plezalca imela največje težave že za seboj. Na grebenu, ki vodi proti vrhu, je Kozjek stopil na snežno opast, ki se je odlomila. Padel je preko stene, ki sta jo pred tem preplezala. Njegov soplezalec pa sestopa na drugo stran gore."

49-letni Pavle Kozjek je bil eden najboljših alpinistov na svetu. V hribe je začel hoditi v domačih Polhograjskih Dolomitih, prva prava alpinistična izkušnja zanj pa je bila preplezana Slovenska smer v triglavski steni. Že leta 1983 je bil na prvi odpravi v Himalajo, od takrat je stopil na štiri osemtisočake, tri sedemtisočake in vrsto šesttisočakov. Zabeleženih ima okoli 1100 alpinističnih vzponov, od teh jih je veliko opravil sam. Leta 1997 je kot doslej edini Slovenec osvojil Mont Everest brez uporabe dodatnega kisika.

ZVEZDANA BERCKO

 

Mustagh Tower je bil usoden za Pavleta Kozjeka, enega najboljših slovenskih in svetovnih alpinistov.

Oznake: HIM, VTG
eXTReMe Tracker