Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Rodica

Lepa Suha z RodicoJanez Pikon: Brezskrbno potepanje po planinskih poteh in gorskih travnikih občudovati lepote narave, ki se ti kot film odkrivajo. Z Rjave skale na Voglu sem se najprej povzpel na vrh Šije, nato po vzhodnem grebenu do prelaza Čez Suho nadaljeval na Rodico.

Rodica

Megleno morje nad Bohinjsko dolino je v jutranjih urah lepo vidno tudi z Rjave skale na Voglu. Ob smučišču se povzpnem pod Orlovim robom (1800 m) najprej na vrh Šije (1880 m), odkoder po krajšem postanku nadaljujem po vzhodnem grebenu proti prelazu Čez Suho (1773 m). Greben je prehoden, tudi dovolj sledi je opaziti od obiskanosti po med rušjem in kamnitimi razpokami na obeh staneh precej poraščenega izpostavljenega predela, vendar po grebenu očiščenega za varno stezico, razen dveh bolj izpostavljenih mest takoj pod Šijo in malo pred izstopom na prelaz.

Šija po grebenu do prelaza Čez Suho, Lepa Suha (1776 m)

Na gorske travnike Lepe Suhe prispem po prvem manjšem vzponu s prelaza. Pogled po Lepi Suhi in prostranih grebenskih travnikih združim z obiskom izpostavljenega roba Lepe Suhe odkoder je lepo vidna planina Suha in območje Za ulcam. Vrnem se do steze in vznožja piramidaste gore z dvema vrhovoma, manjši se imenuje Mala Rodica (1901), večji vrh je Rodica (1966 m). Kot vse Spodnje Bohinjske gore slovi tudi Rodica z okolico po bogastvu planinskega cvetja in prelepih razgledov.

Greben Šije z vzhodne strani, Matajurski vrh v ozadju, Mala Rodica in Špik

Daljši počitek si privoščim z razgledovanjem po Primorski in Gorenjski in pogovor z še drugimi planinci, ki so medtem prišli z nasprotne strani - Črna prst. Vračati se začnem po severozahodnem grebenu na Malo Rodico z vrha le te se spustim vzhodno po brezpotju na Špik (1799 m) in po zahodnem grebenu Špika do predela Za ulcam, nad planino Suha, odkoder v smeri lovske koče nad planino dosežem dolino pod Visokim Orlovim robom po brezpotju Zadnje Suhe in pod Skakavcem nadaljujem med rušjem v smeri smučišča Orlove glave, ki ga od daleč tudi že vidim in kmalu po včasih slabo vidni stezici mimo manjših brezen, tudi dosežem.

Po smučišču, ki so ga skoraj v celoti že prekrili s slamo (priprava proge za boljše zimske pogoje), do Planinske koče Merjasec, kjer zaključim današnjo pot.

Janez Pikon

Moja gorska pot skozi čas ...Moj arhiv: Janez Pikon

Video: Rodica

Lepa Suha Rodica, 1966 m
Veliki Raskovec Mala Rodica

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46077

Novosti