Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Pohodi na slovenske in italijanske vrhove

Večer, Narava, gore in ljudje:  Planinsko društvo Ožbalt-Kapla letos organizira 5. poletni planinski tabor v zavetišču Slatna Rateče

Planinsko društvo Ožbalt-Kapla deluje že 17 let in je zelo aktivno na področjih organiziranja izletov, dela z mladimi, markiranja poti in varovanja narave. Vsako leto se člani društva in njihovi planinski prijatelji odpravijo na enotedenski planinski tabor, ki se jutri končuje. "Tabor letos organiziramo že petič. Zopet gostujemo v planinskem zavetišču Slatna, ki se nahaja v bližini Rateč na Gorenjskem. Zavetišče upravlja Planinsko društvo Lisca iz Sevnice," pove Tone Cepec, predsednik PD Ožbalt-Kapla in doda, da je zavetišče nekdanja stražnica jugoslovanske vojske, sam objekt pa je novejšega datuma. PD Lisca ima vsako leto na tej lokaciji planinske tabore za mlade planince in v ta namen pred stavbo postavijo velike družinske šotore, v katerih je prav udobno in prijetno prenočevati.

"Lokacija zavetišča je zanimiva za izlete na bližnje slovenske in italijanske vrhove in nudi obilo možnosti za spoznavanje naravnih ter drugih zanimivosti na tem območju. Vsak dan nudimo udeležencem vsaj dva izleta, lažjega in težjega," pravi Cepec. Tako se izkušeni planinci, vodijo jih vodniki Marta Prah, Tone Cepec, Simon Koležnik, Drago Renčelj in Marjan Račnik, podajajo na Visoko Ponco (2274 metrov), iz Belopeških jezer skozi Prednje okno na Prisojnik (2547 metrov), po Tominškovi poti na Begunjski vrh (2461 metrov) in na Plešivec (2184 metrov). "Udeleženci v tej skupini morajo imeti s seboj kompletno planinsko opremo za zahtevne planinske vzpone: visoke planinske čevlje, plezalni pas, samovarovalni komplet, čelado, rezervna oblačila," nam razloži Cepec, ki predstavi tudi nekoliko lažje izlete. Planincem in pohodnikom, ki želijo organizirano spoznati nekaj naravnih in drugih zanimivosti, vodniki omogočijo ogled doline Radovne, vzpon na Debelo peč (2014 metrov), vzpon na Mavrinc, ogled Dovja - Dovške Babe (1892 metrov), vzpon na Vrtaško planino iz Mojstrane, Ratitovec, Španov vrh in pohod po Soški poti. Vsako leto se z gondolo podajo Sv. Višarje, kjer imajo mašo, drugače pa se izleti vsako leto spreminjajo, saj se mnogi udeleženci na tabor vračajo. Letos se je tabora udeležilo okoli 25 planincev, med njimi tudi družine z otroki.

Mateja Rihter

Vecer.si 21.08.2008

 

Kategorije:
Novosti SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46047

Novosti