Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Slovesnost na Gorjancih

Večer, Narava, gore in ljudje:  Planinsko društvo Novo mesto je 15. avgusta pripravilo planinski praznik, to je srečanje planincev MOD Dolenjske in Bele krajine in še posebej novomeških planincev pri planinski postojanki domačega društva.


Foto: Danilo Sbrizaj)
Na vrhu Trdinovega vrha so novomeški planinci namestili panoramsko ploščo in zaraščeni vrh pričeli urejati tako, da se bodo videli okoliški hribi. (

Kar precej pohodnikov se je iz Novega mesta odpravilo peš do Gospodične, za pohod so potrebovali štiri ure. Mnogi pa so prispeli po krajših poteh, tudi z avtobusi in osebnimi vozili. Letošnje planinsko srečanje je bilo še posebej slovesno, saj so počastili 85 let, odkar se je vrh na Gorjancih poimenoval po Janezu Trdini. Med bogatim kulturnim programom sta Jože Perše, predsednik PD Novo mesto, in Franci Ekar, predsednik PZS, podelila najbolj prizadevnim in delovnim članom PD Novo mesto za zasluge, delo in ustvarjalnost na društveno prostovoljnem planinskem delu pohvale in častne znake.

V osrednjem nagovoru je predsednik PZS Ekar poudaril, da slovensko planinstvo ohranja in nadaljuje izvajanje planinskih aktivnostih z deli in planinskimi usmerjanji in usposabljanji mladih: "Z veliko skrbnostjo se borijo za ohranjanje in varstvo gorsko-planinskega sveta; učijo se usposabljati obiskovalce gora za varno in prijazno hojo in vzpone." Med nadaljevanjem govora je spomnil, da ostajamo planinci še naprej 6. svetovna planinska velesila in v primerjavi s članstvom na število prebivalstva smo slovenski planinci še naprej prvi. Ekar pa je tudi izrazil željo, da bi južna državna meja bila kar najhitreje odpravljena, tako kot se je to zgodilo v lanskem decembru s sosedi Avstrijci in Italijani. "Na območju neomejevanega mednarodnega gibanja bi želeli, da bi se s sosedo Hrvaško kar najhitreje uredilo in zgodilo." V programu prireditve so se spomnili tudi na zaslužne velikane slovenskega planinstva dr. Henrika Tumo, dr. Juliusa Kugyja, Antona Martina Slomška in Janeza Trdino.

Planince in udeležence srečanja je pozdravil tudi Marjan Hribar, direktor direktorata za turizem MG: "Slovenska turistična ponudba brez planinsko-gorskega sveta ne bi bila tako aktivno privlačna in učinkovita, če planinska infrastruktura ne bi bila z objekti, teh je 170, in 8240 kilometri planinskih poti, literaturo, kartami in priročniki tako bogata in kakovostna. Župan mestne občine Novo mesto Alojz Muhič pa je obljubil, da bo novomeškim planincem še naprej pomagal pri uresničevanjih planinskih programov.

Urška Šprogar

Vecer.si 21.08.2008

 

Kategorije:
Novosti SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46044

Novosti