Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Za srce in dušo

Večer, Potovanja: Pohorje je v vročih poletnih mesecih raj na zemlji. Zato ne čudi, da je na Mariborskem Pohorju in Rogli vedno dovolj obiskovalcev, mnogi pa raje zaidejo v manjše centre, ki jih je na Pohorju kar nekaj.


Foto: (Božo Zorko)
Božo Juhart z otroki iz Ormoža, ki so že nestrpno čakali, da jih pelje na pohod do partizanske bolnice Jesen

Vsaj tako kot ta dva velika centra so zanimivi tudi manjši kraji. Eden takšnih so Trije Kralji nad Slovensko Bistrico. Pred mnogimi leti je tam tovarna Impol, na mestu, kjer je stala planinska koča, zgradila počitniški dom in manjšo vlečnico. Pozneje še eno večjo, nekaj drugih podjetij pa brunarice za svoje potrebe. Potem je sindikalni turizem začel umirati in Trem Kraljem se je slabo pisalo. Vse do pred leti, ko je počitniški dom kupil Božo Juhart, ga delno obnovil, z dobro ponudbo pa privabil nove goste.

"Stavimo na turizem skozi vse leto," pravi Božo Juhart o poletju na Pohorju in dodaja: "Poleti imamo veliko raziskovalnih taborov, tabornikov, gasilcev, poglavitna usmeritev pa so šole v naravi. To je in bo še naprej naša prioriteta. Gostje, ki pridejo ob vikendih, bolj dopolnjujejo obisk, šole v naravi so med tednom. S to dejavnostjo pokrivamo celotno Slovenijo, dosti obiskovalcev je predvsem iz Gorenjske, Prlekije in Prekmurja.

Med drugimi gosti so pozimi in poleti, poleg domačinov seveda, številni iz Hrvaške, vse od Čakovca in Varaždina do Splita. Na tem trgu imamo še veliko rezerv in zdaj, ko imamo narejen sistem zasneževanja, bomo več pozornosti namenili sosedom.

Poleti so številni tudi gobarji in planinci ter obiskovalci raznih prireditev. Tako je na Festival miru in Šarhov pohod prišlo več kot 2 tisoč obiskovalcev."

Kaj pa otroci počnejo pri vas?

"V šoli v naravi je običajno okoli 90 otrok. Tako je bila pred kratkim pri nas skupina Rdečega križa iz Ormoža, pa skupina Zveze prijateljev mladine iz Žalca. Prišli so s Krka, saj imajo v programu sedem dni počitnic na morju in pet dni v planinah.

Otroci imajo različne programe, ki so seveda povezani predvsem z naravo. Tako jim predavajo naravovarstveniki, biologi, gozdarji, lovci, prikažemo jim diapozitive s to tematiko, vse skupaj pa je povezano s pohodništvom v okolici. Bili smo na Osankarici in si ogledali film o Pohorskem bataljonu in muzej, včeraj smo nabirali borovnice in gobe na Velikem vrhu, danes gremo do bolnice Jesen. Takšnih dejavnosti je še več. Imamo tudi nekaj krajših dvo- in tridnevnih programov za nižje razrede osnovnih šol, ki jim je cel teden od doma preveč."

Kakšna pa je zasedenost poleti?

"Od ponedeljka do petka je zasedenih več kot 90 odstotkov postelj, konec tedna pa okoli 20. Če je kakšna prireditev, morda nekoliko več. Naša največja težava je, da imamo premalo postelj in da je le polovica sob s tušem in straniščem, medtem ko je ostala polovica samo s skupnimi sanitarijami. Takšne sobe je seveda težko prodati zahtevnejšim gostom, zato smo se tudi usmerili v šole.

Pripravljamo dokumentacijo za gradnjo okoli 60 novih apartmajskih hiš na ploščadi pred domom. Želeli bi zgraditi še manjšo športno dvorano in nekaj igrišč za vadbo, pa manjši bazen in savno. Upam, da bo kmalu sprejet tudi lokacijski načrt za to gradnjo, ker bi želeli čimprej doseči standard treh zvezdic. S takšno ponudbo bi lahko bili uspešni na trgu, predvsem pa se povečuje povpraševanje po apartmajih."

Ko ste kupili dom, so se mnogi spraševali, ali se to splača. Ali vam bo uspelo preživeti?

"V poslovanju je vse nekako povezano med sabo. Da bi lahko uspešno poslovali pozimi, smo morali narediti sistem zasneževanja, zdaj moramo povečati število postelj, da bo ta sistem res rentabilen. Po devetih letih na Treh kraljih sem zadovoljen s tem, kar smo naredili."

Od kod pa denar za vse naložbe?

"Lani smo se hoteli prijaviti na razpis ministrstva za gospodarstvo za naložbe malih podjetij. Pogoji so bili takšni, da so vse male izločili in denar so dobili samo veliki. Ko smo se pritožili, so odgovorili, naj se prijavimo na razpis Podjetniškega sklada, ki naj bi zajel tudi takšne male, kot smo mi. V tem razpisu pa so denar dajali samo za nove nočitvene zmogljivosti in tako za celotno naložbo v zasneževanje nismo dobili nič. Ves denar, naložba je bila vredna milijon 400 tisoč evrov, smo zagotovili sami in najeli nekaj kreditov. Menim, da je bil takšen dogovor močnih lobijev. Ko bomo imeli vsa dovoljenja za gradnjo, se bomo ponovno prijavili. Upam, da takšnih težav ne bo."

Kakšna je podpora lokalne skupnosti?


Božo Juhart Jakec

"Žal tudi v občini Slovenska Bistrica ne vedo, kaj naj bi počeli s turizmom. Ni nikakršne razvojne usmeritve in za vse smo sami ter odvisni samo od lastne iznajdljivosti. Tako zamujamo tudi priložnost, ki jo ponuja univerzijada. Nordijski center bi lahko bil pri nas. Imamo vse pogoje, a očitno se nihče ni zavzel za to. Vse, kar bo imela občina od te prireditve, bo košček asfaltne ceste med Arehom in Roglo."

Božo Zorko
Foto: Božo Zorko

Vecer.si 20.08.2008

 

Kategorije:
Novosti SLO Vse objave
Značke:
novosti Večer

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 45945

Novosti