Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Novosti

Pikniki na Legnu nad Slovenj Gradcem

Večer, Potovanja: Sončni dnevi človeka navadno zvabijo ven in zbudijo se prvinski goni, ki primorajo k peki na odprtem ognju - mesa in vedno pogosteje zelenjave. Vsemu navkljub ljudje ostajajo zvesti pridobitvam civilizacije in svoje potrebe najraje izživijo na urejenih prostorih za piknike.

Sončni dnevi človeka navadno zvabijo ven in zbudijo se prvinski goni, ki primorajo k peki na odprtem ognju - mesa in vedno pogosteje zelenjave. Vsemu navkljub ljudje ostajajo zvesti pridobitvam civilizacije in svoje potrebe najraje izživijo na urejenih prostorih za piknike. Nad Slovenj Gradcem so trije takšni, vredni celodnevnega oddiha. Legen je pravi paradiž za piknike. Najnovejši prostor za zabave na prostem je zrasel na turistični kmetiji Klevž. Tik ob cesti iz Slovenj Gradca proti smučarskemu središču Kope (šest kilometrov od mesta) je na travniku ob gozdnem robu prostora za sto ljudi, kot je povedala gospodinja Helena Rotovnik. velike turistične kmetije Klevž na nadmorski višini 627 metrov skoraj ne morete zgrešiti, imajo oznako treh jabolk. K njim lahko zavijejo celo avtobusi. Kmetija Klevž je piknike na prostem svoji ponudbi dodala šele pred dobrim letom, zato kapacitete še niso zapolnjene vsak dan, konci tedna so zasedeni. "Običajno oddamo le prostor, če je želja, lahko pripravimo hrano, specialitete, pečenje z žara, narezke, pecivo," je pojasnila Rotovnikova. Imajo igrišča za odbojko, nogomet in badminton, tarčo za pikado ter vse potrebne športne rekvizite, za najmlajše igrala. Poleg naprav za pečenje so tam še sanitarije, tekoča voda, skladišče, hladilnik. Cena najema se giblje okoli sto evrov, odvisno od števila oseb.

Na sončni kmetiji Vinišnik na nadmorski višini 550 metrov, kjer vedno prijetno pihlja, je v zaprtem delu, kjer ničesar ne pogreša niti najbolj zahtevna kuharica, prostora za okoli 50 ljudi, če prištejejo še zunanje mize pod brezami, je idealno število obiskovalcev 70. Pogled se od tam odpre na Mislinjsko dolino in seže vse do Uršlje in Pece. Za prostor je treba odšteti 75 evrov in še dodatni evro za vsakega posameznega gosta.

"Na razpolago so ogljeni žar, plinske plošče, igrala za otroke, odbojkarsko igrišče, žoge, hladilnika za pijačo in hrano, avtomat za pivo, ločena ženski in moški WC, v objektu je tekoča voda, tudi topla," je povedal lastnik zgledno urejene kmetije Marijan Nabernik. V neposredni bližini se pase škotsko višavsko govedo. Parkirnih prostorov je več kot dovolj, so celo osvetljeni, kot tudi prostor za piknik in pot med parkiriščem in osrednjim prizoriščem.

Marjan Pečolar ima na kmetiji Borovnik, najbliže središču Slovenj Gradca, prostor za piknike že desetletje in je tako eden najstarejših. Prostora je za 30 do 50 ljudi, ki večinoma sami pečejo na ogljenem žaru, na voljo so utica s hladilnikom, igrišča za odbojko, nogomet in košarko. Kmalu bo v veliko pomoč sin, ki se izobražuje za kuharja in na željo gostov pripravi kakšno enolončnico. Za najemnino se dogovorite sami. Vsi gostitelji dovolijo pripeljati domače živali, pohvalijo se lahko z urejenimi pešpotmi v bližini svojih kmetij.

Karin Potočnik

Vecer.si 20.08.2008

 


Prijetno urejen prostor za piknike
                                                   Foto: Karin Potočnik

Kategorije:
Novosti SLO Vse objave
Značke:
novosti Večer

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46078

Novosti