Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Novosti

Planina Na Ogradeh

Prevalski in Jezerski Stog s Toscem in Vernarjem v srediniJanez Pikon: Prostrane Ogradi (2087 m) se raztezajo med planino Krstenica in planino V Lazu. Ob planini Jezerce se strmo ostenje južno oblikuje v obsežen gorski travnik s planinskim cvetjem. Na južnem robu je živela planina, ki je že stoletje opuščena.

Planina Na Ogradeh

Lep dan, kakršen je napovedan za danes je primeren za obisk gore in lepega predela med planino Krstenica in planino V Lazu. Ogradi (2087 m) se raztezajo prav po vsej dolžini med omenjenima planinama. Na planini Krstenica zjutraj, ko grem mimo že vsi pridno delajo, zato se ne zadržim predolgo. Kratek razgovor in že nadaljujem proti planini Jezerce, ugnezdeni med Stogovi vzhodno in Ogradi zahodno. Preko nje se držim po dolini, ki vodi pod strmo pobočje Lazovškega prevala (1966 m) kamor prispem z že s soncem obsijanim strmim ostenjem zaključene doline za Debelim vrhom.

Planina Krstenica, Ogradi (2087 m), Triglav, Mišelj vrh, Rjavina, Vernar, Tosc

Na prelazu med rušjem nadaljujem po grebenu do strmega zahodnega vstopa. Slabih sto metrov grebena je treba premagati z zaključnim vršnim izhodnim travnatim pobočjem in pričaka me čudovit pogled po okolici, saj je danes še posebej dobra vidljivost. Pri križu, katerega so nižje na robu proti planini Krstenica postavili domačini iz Češnjice pred leti, posedim in si ogledujem široko južno prostrano travnato pobočje, ki se razteza skoraj do polovice območja vidno mojim očem.

Ogradi, planina Krstenica, Planina V Lazu 1560 m, Ogradi

Po daljšem oddihu nadaljujem v tej smeri in nižje, kjer se povzpnem na poraščen srednji vrh (1928 m) z dobrim pregledom po okolici, tudi od daleč že vidni opuščeni planini na spodnjem predelu Ogradov. Planina Na Ogradeh (1735 m) je že dolgo opuščena, tudi najstarejši prebivalci se ne spomnijo časov, ko je planina Na Ogradeh še živela. Po pripovedovanju domačinov naj bi bil lastnik en sam, še danes so sledi treh kamnitih stanov.

Na sredini manjšega je nemoteno zrasla velika smreka, ki določa lego stanu in planine. Po sredini celotnega pobočja Ogradov se vije stezica, ta vodi mimo vseh opisanih območij, ki se zahodno pred planino Na Ogradeh začne strmo spuščati do odcepa stezice naprej na planino V Lazu, kamor se tudi odpravim. Po krajšem počitku in pogovoru z Gregorjem zaključim moj današnji gorski obisk in se preko Cagovca spustim v dolino.

Janez Pikon

Moja gorska pot skozi čas ...Moj arhiv: Janez Pikon

Video: Planina Na Ogradeh

Ogradi, 2087 m Škednjovec
Na Ogradeh Rjavina, Vernar

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46078

Novosti