Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Na izlet - Ekološka kapelica, slap in planinske poti

Večer Potovanja:  V Bistriškem jarku stoji ekološka kapelica, ki opozarja na nevarnost zaradi obratovanja hidroelektrarne Golica - Koralpe

Foto: Jasmina Detela

Ekološka kapelica v Bistriškem jarku opozarja na nepremišljenost človekovega poseganja v naravo.

 

Med priljubljenimi turističnimi točkami v občini Muta je ekološka kapelica sv. Frančiška v Bistriškem jarku. Ime je dobila po zaščitniku narave sv. Frančišku in opozarja na nevarnost, ki prebivalcem Bistriškega jarka in dela zgornje Dravske doline preti zaradi obratovanja hidroelektrarne Golica - Koralpe tik ob slovensko-avstrijski meji. Če bi jez popustil, bi bila v trenutku preplavljena vsa dolina ob Bistrici. V umetno zajezenem jezeru je namreč okoli 22 milijonov kubičnih metrov vode. Da bi opozorili na nevarnost človekovega nepremišljenega poseganja v naravo, so pred leti postavili ekološko kapelico, ki je verjetno edina te vrste v Sloveniji. Zgrajena je bila leta 1997 in je posvečena sv. Frančišku Asiškemu. Ob kapeli je čez reko Bistrico speljan most, preko katerega pelje pot do Sedelnikovega slapa.

V Bistriški jarek je mogoče priti iz dveh smeri - z Gortine, ki je tik ob glavni cesti Maribor-Dravograd, ali z Zgornje Mute. Bistriški jarek je tudi izhodišče za mnoge planinske poti, dobro uro in pol je denimo do Svetega Jerneja nad Muto. Tam so zanimive za ogled orjaške lipe. Na kmetiji Herk ima lipa obseg debla 830 centimetrov in sodi med največje slovenske lipe, na kmetiji Primož pa je obseg debla 762 centimetrov. Na kmetiji Ižek raste pet orjaških lip; lipa z obsegom debla 894 centimetrov je enodebelna in je druga najdebelejša lipa v Sloveniji. Na območju bivše kmetije Lapovnik pa raste pet lip z obsegi od 605 do 383 centimetrov.

Cerkvica svetega Janeza Krstnika na Spodnji Muti pritegne pozornost predvsem s svojo okroglo ladjo in skodlasto streho z nadstrešnim stolpičem, ki so jo lani obnovili. Rotunda sv. Janeza Krstnika je ena najstarejših cerkva v Sloveniji. Na svoji poti po Koroški naj bi jo bil leta 1052 posvetil papež Leon IX. Prvič je omenjena v fevdalnih knjigah celjskih grofov leta 1441. V občinski stavbi, nekdanji graščini Kienhofen, ima svoje prostore muzej, ki prikazuje 400-letno tradicijo kovaštva, livarstva in gasilstva na Muti.

Jasmina Detela

Vecer.si 06.08.2008

 

Kategorije:
Novosti SLO Vse objave
Značke:
novosti Večer

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46051

Novosti