Uredništvo: [email protected]
komentarji
| Registracija

"Tu zgoraj je pravi pekel!"

sreda, 6. avgust 2008, ob 21:17, Marko Renčelj, ogledov: 2216

Večer, Črna kronika: Alpinisti, ki so preživeli odpravo na drugo najvišjo goro sveta, opisujejo paniko, ki je zajela skupino

Enajst alpinistov je prejšnji konec tedna izgubilo življenje na gori K2. V petek, ko se je skupina približno 25 alpinistov v temi spuščala z vrha gore, je plaz odnesel nekaj alpinistov, ostali so obtičali na gori. Italijanskega člana odprave so gorski reševalci odpeljali do baznega tabora. Wilco van Rooijen, nizozemski plezalec, ki je preživel spust, je v pakistanski bolnišnici, kjer ga zdravijo zaradi ozeblin, povedal: "Ljudje so kar tekli navzdol, čeprav niso vedeli, kam pot vodi. Zaradi tega se jih je veliko izgubilo na napačni poti in na napačni strani gore."

Za mnoge je 8611 metrov visoka gora najbolj zahtevna gora sveta. Na najbolj črni dan v zgodovini K2 se je zaradi odlomljenega kosa ledu sprožil plaz v strmem žlebu, imenovanem tudi Ozko grlo. Pritrjene vrvi, ki so varovale plezalce, je skupaj z alpinisti odneslo v smrt. Ostali, ki so po plazu obtičali na več kot 8000 metrih višine, so zmrznili. Nadmorsko višino nad 8000 metrov alpinisti imenujejo tudi območje smrti, saj na tej višini ni dovolj kisika za preživetje.

Italijanski alpinist Marco Confortola, ki je bil v noči na torek še vedno na gori, se je po satelitskem telefonu pogovarjal z bratom. "Tu zgoraj je pekel," je povedal, "med spustom sem zaradi višine in izčrpanosti zaspal na snegu na višini nad 8000 metrov. Ko sem se prebudil, nisem vedel, kje sem." Nato se je s pomočjo ekipe ameriških alpinistov in pakistanskih šerp, ki ga je našla, vendarle uspel spustiti na višino dobrih 5000 metrov in doseči tamkajšnji bazni tabor, kjer je po zatrjevanju reševalcev na varnem. Zaradi zelo nizkih temperatur je Confortola utrpel ozebline. "Bazni tabor ima kapacitete, potrebne za takojšnjo zdravniško pomoč, kot so kisik in zdravila, tako da se mu bo stanje postopoma izboljševalo," je sporočil vodja podjetja Adventure Tour Pakistan, ki organizira odprave na K2 in je odigralo ključno vlogo pri reševanju planincev.

Pakistanski piloti helikopterja skušajo Confortolo odpeljati iz baznega tabora. "Helikopterji so v pripravljenosti, saj je vreme v Skarduju, Baltoru (ledenik) in baznem taboru preveč viharno. Takoj ko se bo izboljšalo, bomo poskušali izpeljati reševanje," so sporočili iz pakistanskega podjetja z reševalnimi helikopterji.

Wilco van Rooijen je povedal, da ljudje v veliki skupini, sestavljeni iz več ekip, ki so na primerno vreme za vzpon čakale od julija, po nesreči niso bili zmožni več sodelovati. "Razmišljali so, da bi uporabili moj kisik, moje vrvi," je dodal, "vsak se je boril sam zase in še vedno ne morem razumeti, zakaj so zapustili drug drugega." Povedal je, da je petkovo noč z dvema plezalcema preživel v snegu nad Ozkim grlom in se šele zjutraj odločil za spust. Vojaški helikopter ga je v ponedeljek skupaj s še enim nizozemskim plezalcem pobral na gori. Povedal je, da so nekatere vrvi napačno pritrdili, zaradi česar so izgubili veliko časa in so se na vrh odpravili malo pred temo.

Pakistanske oblasti so poročale, da so na gori umrli Francoz, Srb, Norvežan in Irec, dva Pakistanca ter trije južnokorejski in dva nepalska alpinista, medtem ko so nesrečo poleg Confortole preživeli še en Italijan in dva Nizozemca. Organizatorji odprave so za plaz izvedeli šele po vrnitvi plezalcev v bazni tabor, v nedeljo zvečer.

Samo nekaj sto ljudi je doslej osvojilo K2, na desetine jih je med vzponom umrlo. Smrtnost, ki je na gori K2 27-odstotna, je približno trikrat večja kot smrtnost na Mount Everestu. Eden najbolj črnih dni na Mount Everestu je bil 11. maj 1996, ko je pri vzponu umrlo osem ljudi. 13. avgusta 1995 je med nevihto na K2 življenje izgubilo šest ljudi. K2 sta 31. julija 1954 kot prva osvojila Italijana Lino Lacedelli in Achille Compagnoni.

čk

Preživeli alpinist Wilco van Rooijen ne more razumeti reakcije žrtev.
Foto: (Reuters)

eXTReMe Tracker