Uredništvo: [email protected]
komentarji
| Registracija

Uslišane molitve za italijanskega plezalca

Vecer.si 05.08.2008

 

torek, 5. avgust 2008, ob 08:54, Marko Renčelj, ogledov: 2304

Večer, Črna kronika: Kdor je na K-2 pogrešan, je zagotovo mrtev, pravi Šer Khan, eden najbolj izkušenih pakistanskih alpinistov

Nekaj dni po nesreči na gori K-2, v kateri je umrlo enajst alpinistov, so iz baznega tabora pod goro včeraj popoldne po našem času lahko le nemočno opazovali ozeblega Italijana, ki se je opotekal z druge najvišje gore sveta, v upanju, da ga bo helikopter popeljal na varno. Trije pakistanski nosači in ameriški plezalec so se odpravili na goro, da bi Marca Confortolo prenesli do nadmorske višine, na kateri bi ga lahko pobral helikopter. “V baznem taboru nenehno nadziramo njegovo gibanje in molimo za njegovo vrnitev,“ je povedal Mohamed Karam, podpredsednik pakistanske organizacije Adventure Foundation.

Pakistanski vojni helikopter je pred tem na pobočju gore, v gorovju Karakoram blizu kitajske meje, pobral dva nizozemska plezalca. Planinca so rešili na višini 5500 metrov. Italijana Confortolo so opazili na višini 7000 metrov, ki je preveč nevarna za reševanje s helikopterjem. “Zaradi ozeblin je njegovo spuščanje zelo počasno, kmalu pa bo prispel v tabor 1, ki je na višini približno 6000 metrov,“ je povedal Karam in dodal, da so roke in noge Confortole močno ozeble. Sinoči so ga našli živega.

Pakistanske oblasti so potrdile, da je življenje izgubilo enajst plezalcev, reševalci pa niso prepričani, ali še koga pogrešajo. Med mrtvimi so bili trije Korejci, dva Nepalca, dva pakistanska nosača, Francoz, Srb in Norvežan ter Irec, ki so ga že prej prijavili za pogrešanega. Nekaj jih je umrlo, ko je kos ledu sprožil plaz in odtrgal pritrjene plezalne vrvi, po katerih so se nameravali vrniti z vrha gore K-2. “Kdor je na K-2 pogrešan, je zagotovo mrtev,“ je rekel Šer Khan, podpredsednik pakistanskega alpinističnega društva in eden najbolj izkušenih pakistanskih alpinistov.

Več skupin je želelo osvojiti vrh. Med vzponom sta umrla vsaj dva plezalca, nato pa se je med spustom zgodila nesreča na strmem žlebu, ki je na nadmorski višini 8200 metrov. Padli kos seraka oziroma ledu je ubil tri korejske in dva nepalska alpinista, približno ducat pa jih je ostalo ujetih nad ozkim grlom. “Vse, ki je zajel plaz nad ozkim grlom, je odneslo po južni steni in jih nikoli ne bomo mogli najti,“ je povedal Khan.

Zaskrbljeni soplezalci so iz baznega tabora celo noč opazovali strmo pobočje piramide iz kamna in ledu. Preživeli švedski alpinist Fredrik Strang je za CNN povedal, kako so alpinisti ponoči “zmrznili do smrti“. Smrt srbskega in pakistanskega alpinista, ki sta že med vzponom zgrmela v prepad, je označil za slabo znamenje.

Pojavlja se vprašanje, ali je želja po osvojitvi vrha zameglila razum alpinistom, kar je pogost pojav v alpinizmu. Po poročanju Nazirja Sabira, predsednika pakistanskega alpinističnega društva, so nekatere skupine vrh dosegle šele po osmi uri zvečer, v popolni temi. Tudi pri prejšnji največji nesreči na vrhu K-2, ki se je zgodila 13. avgusta 1995, ko je med nevihto umrlo šest alpinistov, je bil govor o “osvajalski mrzlici“.

Po mnenju Šera Khana se je tveganje za nesreče povečalo, ko se je več ekip začelo hkrati potegovati za osvojitev vrha. Tudi legendarni italijanski alpinist Reinhold Messner meni, da je število žrtev naraslo s pojavom komercialnega alpinizma. “To so vzdržljivi ljudje, ki pa ne znajo reagirati. Ne vedo, kako se je treba obnašati ob nevarnosti - ko zmanjka vrvi ali nastopi slabo vreme,“ je Messner povedal za Reuters. K-2 je tehnično bolj zahteven za plezanje kot Mount Everest, in čeprav je Mount Everest zahteval več življenj, je po statistiki sodeč K-2 najbolj smrtonosna gora na svetu. Na njej je umrlo že več kot 70 ljudi. V alpinističnih dokumentih imajo tisti, ki so življenje izgubili po osvojitvi vrha, ob imenu zapisano zvezdico.

(Reuters)

Oznake: HIM
eXTReMe Tracker