Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Plaski Vogel

Plaski Vogel nad Glatkim laštomJanez Pikon: Bohinj ima pet gora Vogel, najmogočnejši med vsemi je Plaski Vogel. Južni rob zahodnega grebena z Lepo špico in številnimi vrhovi sestavlja dolg greben pred Škrbino in Travnikom nad planino Lopučnico do Zadnje Lope nad Prehodavci.

Plaski Vogel

Pohod na Plaski Vogel je organiziralo Planinsko društvo Srednja vas v sodelovanju s planinskim društvom Bohinjska Bistrica. Vodenje po brezpotju Zgornje Komne je kot že večkrat odlično vodil in izpeljal domačin Robert Klančar. Gora po videzu, višini in pomenu spada med gorske odličnjake, po številu obiskovalcev pa med samotarje. Splezati na Plaski Vogel pomeni pustolovščino, ki v Bohinju nima primere. Pristop na goro je bolj naporen, kot zahteven, predvsem pa ga je treba najprej najti. Oddaljena in brezpotna gora je obdana s skritimi, z rušjem prekritimi nižjimi vrhovi zahodno ob Gladkem laštu na Zgornji Komni.

Planina Lopučnica, Vršac in Škrbina, Plaski Vogel, Sedlo s Škrbino in Travnikom

S planine Blato do Koče pri Triglavskih jezerih se nas dokončno zbere štirinajst planincev željnih obiska mogočne gore, kjer se dolgo potepanje po brezpotnem prostranstvu Zgornje Komne šele začne. Po poti na Komno prispemo na planino Lopučnica (1558 m) in se povzpnemo proti sedlu Velika vrata. Pred manjšim vrhom Skodlica (1919 m), ko markirana pot močno zavije zahodno, nadaljujemo po brezpotju, z rušjem poraščenem kraškem svetu, tudi visokimi travami, mimo kraških blodnjakov nadaljujemo višje zahodno ob Gladkem laštu (2100 m) na predel Konte pod že dobro vidnima vrhovoma Čelo (2228 m) in Vršac (2236 m) s Travnikom (2256 m) v ozadju, ki sestavljajo greben že vzhodno nad Travniško dolino in planine za Skalo (1510 m). Skalnatih laštov je tu okrog nas vse polno, zaneseno hodimo po njih in občudujemo mojstrstvo večnega kiparja vode, ki je dolga tisočletja brusila in oblikovala to skalovje Zgornje Komne.

Plaski Vogel 2348 m, Sestop s Plaskega Vogla, Brda pred Lepim Špičjem

Še posebej izrazito zbrušeno kamenino sestavlja vrh Glatki lašt, vse bolj je vidna mogočna gora Čelo (2228 m). Dosežemo zatrep Plaskega Vogla, se po njem povzpnemo do zadnjega vidnega korita in po njem povzpnemo na greben gore, ter ob in na greben do našega današnjega cilja, ki smo ga dosegli z veliko dobre volje, ki je bila prisotna med nami vso pot. To je naš zasluženi gorniški praznik in ponosno zadoščenje izbrancev.

Krajši počitek z razgledovanjem po okoliških gorah in našimi gorskimi izkušnjami ocenimo, da bo najbolj primerno čimprejšnje vračanje nazaj po grebenu do začetnega korita in pod Plaskim Voglom, ter severno nad Gladkim laštom, Za dolino, Debelim laštom in pod strmim pobočjem predela Brda, po brezpotju z vidnimi redkimi možici, ki vodijo do markirane poti z Lepega Špičja, kamor tudi mi prispemo po daljšem prečenju.

S krajšim postankom pred Kočo pri Triglavskih jezerih, nadaljujemo preko Štapc, planine Ovčarija, planine Dedno polje do planine Pri Jezeru, kjer na verandi koče Bohinjskih gorskih reševalcev v Kožah, strnemo vtise današnje, kar precej naporne poti. Opazujem večerno zarjo in njeno senco na vhodnih vratih koče, ki je med našim posedanjem pred kočo že presegla prag večera. Zapustimo kočo in se po bližnjici vrnemo v dolino.

Janez Pikon

Moja gorska pot skozi čas ...Moj arhiv: Janez Pikon

Video: Plaski Vogel

Plaski Vogel Plaski Kuk
Gladki lašt Koča GRS Bohinj

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 45951

Novosti