Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Izvedenec Sveta Evrope

bo pripravil poročilo in na podlagi videnega predlagal podaljšanje Diplome za Triglavski narodni park

Triglavski narodni park je leta 2004 prejel Diplomo Sveta Evrope za zavarovana območja, ki je tesno povezana z ustreznim načinom ter izvajanjem varovanja, ki integralno vključuje elemente ohranjanja narave in sonaravnega razvoja z nekaterimi primernimi človekovimi dejavnostmi.

Diploma ni le prestižno priznanje. Je dokument, ki upravljavcu ter posledično tudi matični državi nalaga določene obveznosti. Sestavni del Diplome je utemeljitev podelitve priznanja ter pogoji in priporočila. Upravljavec zavarovanega območja je dolžan v letnih poročilih in v primeru revizije poročati Svetu Evrope o napredku oziroma izpolnjevanju pogojev ter priporočil.

V mesecu juliju je Triglavski narodni park obiskal pooblaščeni izvedenec Sveta Evrope za zavarovana območja gospod Pierre Hunkeler. Njegova naloga je bila preveriti stanje v TNP in ugotoviti napredek pri izvajanju pogojev in priporočil, ki so bili Sloveniji in TNP naloženi ob podelitvi Diplome.

Izvedenec Sveta Evrope bo pripravil poročilo in na podlagi videnega predlagal podaljšanje Diplome za Triglavski narodni park. Opazen je napredek pri izpolnjevanju poročil in pogojev, le da je napredek ocenjen kot počasen. Glavna ovira hitrejšemu napredovanju je neustrezna pravna ureditev stanja v TNP, zato bo Svet Evrope Slovenijo pozval k čimprejšnji zakonodajni ureditvi – sprejemu novega, učinkovitega in modernega zakona o Triglavskem narodnem parku.

mag. Martin Šolar

Kategorije:
Novosti SLO Vse objave
Značke:
novosti TNP

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46069

Novosti