Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Obujeni spomini na nekdanje planine Zgornjega Posočja

Izlet TNP v petek, 8. avgusta; zborno mesto na križišču za vas Na Skali ob 8. uri

Smer poti: Dolina Trente – vas Na skali – planina Za skalo – planina Za Črnim vrhom – Vrsnik, Trenta

Kadar se popotnik prvič znajde na stari poti od mostu čez Sočo pri Jelinčiču proti Vasi Na skali, si težko predstavlja, da bo nad prepadno steno resnično našel vas s precej več uporabnega prostora, kot ga je spodaj v dolini. Tam se pogledi razširijo na slikovita vzhodna pobočja. Skozi Krbulnik, čigar robato ime ne odraža lepote okolice, s katero se ponaša, vodi pot proti izrazitemu robu planine Za skalo, kjer stoji obnovljena stara ovčja planina s hramom. Čez planino, ki je bila živa do leta 1978, je nekoč vodila najpogostejša povezava med Trento in Bohinjem. Planina Za Črnim vrhom je nekoč razpolagala z enakim tipom stavbne dediščine, vendar je od zadnjega leta paše (1965) obstal le še manjši del stavbe. Čez Zjabce se pot spusti v Vrsnik.
Izlet traja 7 ur.

Za odkrivanje z nami bodite primerno pohodniško obuti, priporočamo prigrizke in malico iz nahrbtnika. Ne pozabite tudi na primerno količino tekočine.

Prijave za izlete sprejemamo na mojca.smolej@tnp.gov.si oz. (04) 578 02 26. Izleti so brezplačni, udeležba pa na lastno odgovornost.

Kategorije:
Novosti SLO Vse objave
Značke:
novosti TNP

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46077

Novosti