Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Ruški in celjski planinci na grški gori Dirfis

Večer, Narava, gore in ljudje: V enajstih dneh 11 znamenitosti, 5 držav in 3 morja


Foto: (Franček Hribernik)
Planinska koča na 1150 metrov, pod goro Dirfis, zavito v meglo

Ruške in celjske planince, združene v PD Ruše in PD Ojstrica, veže dolgo in pristno prijateljstvo, saj so pobrateni že več kot 30 let. Za to, da je ta tradicija živa, sta posebej zaslužna Rušan Franček Hribernik in Celjan Vili Vengust. Družijo se predvsem na izletih in skupaj so zlezli tudi že na najvišje vrhove Korzike, Sardinije, Balearov, Sierra Nevade, Sicilije, Jonskih otokov, turškega Taurosa, francoskega Centralnega masiva, Velike Britanije itd. Letos so se podali na najvišji vrh otokov v Egejskem morju, na goro Dirfis, visoko 1743 metrov. V enajstih dneh so si ogledali enajst znamenitosti v Črni gori, Albaniji, Makedoniji, Grčiji in Italiji. Prevozili so 4520 kilometrov ob in po treh morjih (Egejsko, Jonsko in Jadransko), v glavnem zunaj glavnih cest, in se vrnili domov polni nepozabnih vtisov.

"Cilji, oziroma znamenitosti, ki smo si jih ogledali ob popotovanju do vznožja gore Dirfis in na poti proti domu, so vredni, da bi jih predstavili vsakega posebej. Poleg planinskih užitkov smo si namreč privoščili tudi zgodovinske in kulturne. Povzpeli smo se na Lovčen v Črni gori, nato obiskali mestece Kruje, staro prestolnico albanskih orlov pod Skenderbegovimi gorami (1724 metrov), si ogledali glavno mesto Albanije Tirano, v Makedoniji smo se posvetili Ohridu in Ohridskemu jezeru, si nato v Grčiji ogledali samostane v Meteori v Tesaliji, spoznali grško prestolnico Atene, občudovali Korintski prekop, a potem, ko smo se v pristanišču Patras vkrcali na trajekt za italijanski Brindisi, naših ogledov še ni bilo konec.

V Apuliji, na peti italijanskega škornja, smo poiskali najvišjo točko te pete, ki je visoka samo 124 metrov. Našli smo jo v mestecu z nam domačim imenom Sava. Še posebej pa so nas očarali truliji, pravljično lepe hiške s stožčastimi strehami, zaradi katerih smo se ustavili v mestecu Alberobello. V Castelani, eni najlepših evropskih podzemeljskih jam, smo se naužili hladu, ki se nam je potem v vročem in vlažnem Termoliju, kjer smo preživeli noč, kar naprej vrival v misli. Zjutraj je bil naš prijetno ohlajen avtobus prava odrešitev. Na ogled še zadnje znamenitosti smo se odpravili veselo razpoloženi in hkrati kar nekam žalostni, saj je naše popotovanje tako gladko teklo, da se je vse prehitro bližalo koncu. V Ravenni smo obiskali Dantejevo grobnico in si ogledali znamenite bazilike ter središče mesta," je na kratko naštel Hribernik, ki je s posebnim zadovoljstvom opisal vzpon na goro Dirfis:

"Eubeja je rodoviten, gozdnat in hribovit otok v Egejskem morju. Meri 179 tisoč kvadratnih metrov in je del Sredozemskega morja, v njem pa je več tisoč otokov. Gora Dirfis, ki je podobna našemu Grintavcu v Kamniških planinah tako zelo, kot bi bila njegova kopija, se nahaja na severni strani sredine otoka. Ker je bilo v bungalovskem naselju Malakonda, kjer smo se pod goro pripravljali na vzpon, kar 41 stopinj Celzija, se je na goro v strahu pred vročino odpravilo le 18 planincev. Dobro smo se založili z vodo, saj je v pričakovanju razbeljenega skalovja vsak tovoril s seboj več litrov tekočine, potem pa smo doživeli nepričakovano presenečenje."

Franček Hribernik pripoveduje: "Vzpon in spust sta od planinske koče na višini 1150 metrov trajala štiri ure, pričakal pa nas je močan in hladen veter z meglo. Presenečenje je bilo popolno. Na vrhu je bilo le 10 stopinj Celzija, veter pa je pihal z močjo 90 kilometrov na uro. Nekaterim se je pošteno zanohtalo in med pohodom smo morali biti zelo previdni. Ob znamenju na vrhu gore, smo naleteli na velik kup zloženih ostankov strmoglavljenega vojaškega letala.

Z gore so se pohodniki veselo razpoloženi napotili naravnost proti morju, kjer so se v dveh dneh v prijetnem naselju in na mirni plaži, ki so jo imeli povsem zase, dodobra odpočili in naplavali.

Franček Hribernik, ki na vsaki poti zbere kar največ zanimivih podatkov, je še povedal, da je bil najstarejši planinec, ki se je vzpel na Dirfis, star 71 in najmlajši 16 let. Po vzponu na vrh pa so tudi ugotovili, da imajo kar trije pohodniki rojstni dan. Častitljive jubileje (55, 60 65 let), so nato vsi skupaj proslavili v Malakondi, med darili pa so bili kamni in suho cvetje z gore in celo palica iz evkaliptusovega lesa, ki jo je eden od spretnih pohodnikov našel ob plaži in nato umetelno obrezal.

Za slovenske planince bo zagotovo zanimivo tudi to, da so udeleženci tokratne velike ture PD Ruše in PD Ojstrica, na poti iz Makedonije v Meteoro, kamor so se podali čez najvišji gorski prelaz v Pindskem gorovju (1690 metrov), v jarku ob cesti zagledali medveda. Ta se med brskanjem po smeteh v obcestnem jarku, za avtobus še zmenil ni.

Zlatka Rashid

Vecer.si 31.07.2008

 

Kategorije:
Novosti SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46077

Novosti