Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Nova zgodba treking lige: imate pogum za POGUM?

Slovenska treking liga Garmin je v teh poletnih dneh v polnem zamahu. Po treh uspešno izvedenih tekmovanjih nas v soboto 2. avgusta čaka nova poslastica – Posavski ultra gorski maraton (ali POGUM). Pohodniška karavana se tako seli na vzhodni del države – v Posavje, kjer nas pričakujejo čarobno in malo manj znano posavsko hribovje.

Posavsko hribovje je velika in slikovita pokrajina, ki se iz vzhoda Ljubljanskega Barja ob Savi z nepreštetimi hribi in dolinami širi preko geografske sredine države - Zasavja daleč proti jugovzhodu na Štajersko in Dolenjsko vse do Kolpe, Radulje in Temenice.
Pogled iz Lisce proti Sevnici
Prizorišče prvega posavskega trekinga bo vzhodno posavsko hribovje. Čeprav tu le Bohor preseže mejo tisoč metrov nadmorske višine, je ta razčlenjena pokrajina z očaki Bohorjem, Ojstrežom, Lisco, Velikim Kozjem in mnogo drugih vrhov, grebenov, dolin, vodotokov, slapov pravi poligon za pustolovščine in raziskovalno pohodništvo.

In čeprav se nam ob samotnih obpotnih kamnitih zidanicah in v bogatih posavskih gozdovih včasih zazdi, kot da se je čas tu ustavil, bo taisti čas udeležencem Posavskega trekinga na pohodu hitro tekel. Tekmovalna strast nas bo vlekla proti cilju, kjer nas bo med drugim čakala tradicionalna posavska prosjača.

Uradno ime posavskega trekinga je Posavski Gorski Ultra Maraton, katerega kratica je POGUM. A udeleženci za udeležbo na dveh kategorijah (15 in 30 km) – roko na srce - ne potrebujejo prav veliko poguma, za uspešno udeležbo je dovolj le ljubezen do hoje, nekaj raziskovalne žilice in predvsem želja po spoznavanju krajev, ki jih mnogi Slovenci premalo poznamo.

Posavski treking pa bo nekaj posebnega še zaradi dveh stvari:

To je prvo tekmovanje doslej, ki spada hkrati v Slovensko in Hrvaško treking ligo. Kot slovenska liga gostuje oktobra na Učki ima tudi Hrvaška t.im. gostujoči treking iz sosednje države tokrat v Posavju. To dejstvo in uveljavljenost trekinga na Hrvaškem nam govori, da se bodo družili pohodniki iz obeh držav, pa še iz kakšne tretje se bodo pojavili, saj se športno rekreativno pohodništvo zelo krepi.

Posavski Gorski Ultra Maraton organizira nihče drug kot legendarni Bojan Jevševar (OK Brežice), ki je lanski skupni zmagovalec Hrvaške treking lige in neskončni pristaš te pohodniške panoge Poznamo ga tudi kot izjemno nadarjenega pisca reportaž iz tekmovanj, ki jih beremo na dušek in iz katerih je vsem takoj razvidno, da je tekmovalni treking mnogo več kot le tekmovanje – je namreč bogato doživetje in osebnostna preizkušnja vsakega, ki ga spremlja še dolgo v nadaljnje dni.

Vabljeni torej vse pohodniške duše na prijetno druženje tja visoko nad Savo!

>Slovenska treking liga Garmin
Doživljajska potovanja za vsakogar

Posavski ultra gorski maraton:
Osnovne informacije

Prijave

Področje trekinga

Minljivost

Star mlin

Kategorije:
Novosti SLO TEK Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46044

Novosti