Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Petzeck

Jezero ob WangenitzseeJanez Pikon: Člani Planinske sekcije LIP obiščemo Petzeck v Avstriji, kjer iz doline Wagnenitztal preidemo tri planine in planinsko kočo Wagnenitzsee hutte.

Petzeck

Dosežemo planinsko kočo Wagnenitzsee hutte 2508 m z dvema gorskima jezeroma, zatem se povzpnemo v smeri našega današnjega cilja, visoke gore Petzeck 3283 m. Začnemo s parkirišča Standort (1368 m) po dolgi gorski dolini Wangenitztal najprej po prvi planini Wangenitzalm (1450 m) s kar nekaj lepo urejenimi počitniškimi hišicami. Počasi se vzpenjamo ob močnem potoku, ki nas spremlja vso pot do vrha omenjene doline z dvema jezeroma in Planinsko kočo Wangenitzsee hutte (2508 m) na vrhu.Ob stezi prečkamo planino Pußnigalm (1735 m) in višje, že pod vrhnjim pragom doline, najvišjo planino Ladinigalm (2084 m).

Nad planino Pußnigalm 1712 m, Jezero ob Wangenitzsee hutte 2508 m

Po začetnem vzponu se steza močno obrne južno, tudi malo nižje ob mogočnem grebenu nad kočo. Prečkanje grebena vodi na pobočje izbrane gore (od koče ni vidno). Po razmeroma položnem južnem pobočju se vzpenjamo višje po vedno bolj strmemu, tudi zasneženemu predelu. Na višini 3000 m greben počasi preide v vrhnje bolj široko, verjetno z večnim snegom prekrito blago pobočje. Viden je že vrh z velikim križem, čeprav je do cilja še približno dvajset minut. Vremenski pogoji so bili ugodni, precej časa smo se zadržali na gori in z našim poznavanjem gora, ugotavljali imena in lege sosednjih vrhov.

Veliki Hornkopf 3251 m, Zahodno jezero Kreuzsee, Torlkopf z grebenom

Vračanje popestrimo s spomini na že prehojene poti z gora, nadaljujemo v koči ob jezeru s prijetnimi dodatki za uspešen zaključek poti in našo novo zgodbo preživeto v gorah.

Janez Pikon

 

Moja gorska pot skozi čas ...Moj arhiv: Janez Pikon

Video: Petzeck

Petzeck, 3283 m Iz smeri pristopa
Visoki Georgskopf Wangenitzsee

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46044

Novosti