Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Začeli gradnjo muzeja

Gorenjski glas - Marjana Ahačič: V začetku tedna so na gradbišče nastajajočega Planinskega muzeja Slovenije v Mojstrani prišli prvi stroji.

Mojstrana - V ponedeljek so v Mojstrano pripeljali prvi gradbeni stroji in tako se je tudi fizično začela gradnja Slovenskega planinskega muzeja. Nova stavba Slovenskega planinskega muzeja bo stala ob cesti Mojstrana-Vrata, v neposredni bližini objekta obstoječe stavbe Triglavske muzejske zbirke. Objekt bodo gradili v dveh fazah, pri čemer bo že prva oblikovno in funkcionalno zaključena celota. Stavba bo oblikovana kot skalna gmota.

Kot je za Gorenjski glas že povedal Miro Eržen, vodja projekta izgradnje Planinskega muzeja, so tovrstni muzeji v alpskih deželah pomembne ustanove za utrjevanje zgodovinskega spomina, ozaveščenosti in narodove identitete. »To je tudi naš dolg do znamenite in bogate planinske dediščine. Poskrbeti moramo za varno hrambo že zbranih eksponatov in pomembnih arhivov, preprečiti pa moramo tudi prehajanje gradiva v muzejske centre zunaj Slovenije, kar se že dogaja. V muzeju bomo ohranjali in predstavljali slovensko planinsko dediščino; predstavljali vzgojno naravovarstvene vsebine naših planin, evidentirali, proučevali ter promovirali planinsko dediščino doma in po svetu. Dejavnost bomo dopolnjevali s prireditvami, predavanji, občasnimi razstavami, videoprojekcijami, izobraževalnimi delavnicami, predstavitvami najnovejših domačih in tujih planinskih in gorniških dosežkov. Organizirali bomo tudi strokovne izlete na najzanimivejše točke širšega alpskega okolja. Obiskovalcem bomo posredovali podatke o varnem gibanju in naravovarstvenem obnašanju v gorah ter sveže turistične informacije o možnosti izletov in vzponov.«

Gradnja muzeja je delno financirana iz skladov EU in sredstev ministrstva za kulturo. Končan naj bi bil do leta 2010, letos pa naj bi bil dograjen do tretje gradbene faze. Izbrani izvajalec del je podjetje Kovinar Gradnje, občina pa za investicijo namenja 700 tisoč evrov. Kot je povedal kranjskogorski župan Jure Žerjav, si občina od novega muzeja obeta oživitev turizma v nekdaj že mnogo bolj turistični Mojstrani.

Marjana Ahačič
Foto: Anka Bulovec

  25.07.2008

 

Kategorije:
Novosti SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46075

Novosti