Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Svečanost ob spomeniku dr. Juliusa Kugyja

Večer, Narava, gore in ljudje - Urška Šprogar: V Trenti je bila svečana proslava s številnimi planinci in gosti iz Benečije, Furlanije in Koroške


Foto: Danilo Sbrizaj
Za dobro izvedbo jubilejnih slovesnosti v počastitev 150. obletnice rojstva Kugyja se je mag. Franci Ekar zahvalil s knjigo Kugyja Iz življenja hribovca, ki jo je izročil županu Bovca, Danijelu Krivcu.

V nedeljo je bila, ob spominu na 150 let od rojstva dr. Juliusa Kugyja, v centru Triglavskega narodnega parka v Logu, v Trenti, proslava s številnimi gosti in planinskimi prijatelji. Slavnostni govornik mag. Franci Ekar, predsednik Planinske zveze Slovenije, je dejal, da družijo planince danes enake vrednote, o katerih je pisal Julius Kugy: "Planinstvo se tudi v današnjem času vse bolj potrjuje v razpoznavnosti in dejanjih, kot so umetnost, kultura in morala. In prav te vrednote so razpoznavne za človeka planinca, alpinista, plezalca, hribovca. S temi in takimi vrednotami planinstva se je dr. Julius Kugy v vsej popolnosti predano zapisal goram, skupaj s poezijo, glasbo in humanostjo. Bil je vedno pokončen mož, tudi v revščini, še posebej v zadnjih trenutkih življenja. Ves svoj planinski sen je zapisal v sedmih knjigah."

Kugyjeva alpinistična dejavnost je bila usmerjena v vzhodne, osrednje in zahodne Julijce, Karavanke in na gorstva Mont Blanca, Matterhorna, Ortlerja, Castorja ter in še posebej na področje Monte Rose, kjer je nastalo izjemno knjižno delo nasmeh Monte Rose. Predvsem pa je predstavljal kraljestvo Triglava. Mag. Ekar je v govoru predstavil tudi vse velike može, s katerimi je Kugy prijateljeval, in poudaril njegovo zavzemanje za sožitje Slovencev, Italijanov, Furlanov, Avstrijcev: "Gore so namenjene človeku, so last vseh, ki gore častijo in varujejo. V gorah veljajo le zakoni gore, katerih človek ne bo nikdar mogel in smel sebi prikrojevati in spreminjati. To so zakoni narave, od katerih je in mora biti človek v podrejenosti, upoštevanju in spoštovanju, za doživljanje in opazovanje gorske narave s čim manjšimi zakonskimi vplivi in omejevanji človeka, ki želi priti do kar najpolnejšega sožitja z gorskim svetom."

O dr. Juliusu Kugyju kot svetovljanu je govoril Tone Škarja, alpinist in podpredsednik PZS, ki je opisal njegove številne prvenstvene vzpone v Alpah. Ob spomeniku dr. Juliusa Kugyja so se po proslavi zbrali planinci iz Beljaka, Furlanije, Gorice in Trsta skupaj z delegacijo ter načelniki komisij Planinske zveze. Slovenije.

Urška Šprogar

Vecer.si 24.07.2008

 

Kategorije:
Novosti SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46075

Novosti