Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Turno kolesarstvo

Polet - Darko Ermenc: Kaj je turno kolesarstvo? Ko gorski kolesar pri svojih aktivnostih v naravi spoštuje okolje in pravice drugih uporabnikov.. Kaj gorskim kolesarjem priporoča Planinska zveze Slovenije.

Gorska kolesa so že pritegnila in vse bolj privlačijo tudi številne planince. Tako se je razvila posebna zvrst gorskega kolesarstva, t. i. turno kolesarstvo (angleško »allmountain«), ki se močno razlikuje od drugih zvrsti gorskega kolesarstva (spust, kolesarski kros, itd.). Turno kolesarstvo nima tekmovalnih ciljev, kolesar uživa tako pri vzponu kot pri spustu, njegov cilj je doživetje v naravi. Turni kolesar je skozi svojo planinsko vzgojo pridobil znanje o varovanju naravnega okolja in o nevarnostih gibanja v njem. To znanje s pridom uporablja pri svojih aktivnostih v naravi, spoštuje naravo in pravice drugih uporabnikov.

Gorski kolesarji so poti najprej uporabljali po lastni presoji, brez omejitev, in to je pripeljalo do vse pogostejših nesporazumov z drugimi uporabniki naravnega okolja (planinskih poti, lovišč ...). Nekatere planinske poti so sicer primerne tudi za turno kolesarjenje (širše, manj strme, manj obiskane), nikakor pa niso npr. primerne za spust. Ker nekateri kolesarji tega niso upoštevali, smo se znašli v neprijetnem položaju, ko se planinci počutijo ogrožene, turni kolesarji po krivem obdolžene, peščica neodgovornih kolesarjev pa si lasti pravico, da dela, kar hoče, na planinskih poteh.

Zakon o planinskih poteh, sprejet pred letom dni, primerno ureja možnost skupne rabe nekaterih planinskih poti za hojo in turno kolesarjenje, vendar ne določa pravil o gibanju kolesarjev na planinskih poteh. Pri Planinski zvezi Slovenije je bila ustanovljena iniciativna skupina z nalogo, da usmerja delovanje turnih kolesarjev (pravilnik, priporočila, izobraževanje, enotno in primerno označevanje poti ...) ter tako pripomore k sožitju uporabnikov planinskih poti. 19. maja 2007 je bilo na skupščini PZS sprejeto dopolnilo statuta in med dejavnosti članov PZS je bila dodana tudi dejavnost »turno kolesarstvo«. Junija 2008 so organi PZS potrdili pravilnik in program ter ustanovili Komisijo za turno kolesarstvo.

Druge zvrsti gorskega kolesarstva so tekmovalne, so domena kolesarske organizacije, ki deluje v skladu s panožnimi in drugimi predpisi na primerno urejenih področjih (steze za tekmovanja, kolesarski parki...).

Člani Komisije za turno kolesarstvo, ki prihajamo skoraj iz vse Slovenije, želimo, da bi na planinskih poteh spet zavladali mir, lepa beseda, prijazen nasmeh. Zato je treba določiti pravila skupne uporabe planinskih in drugih poti. Z urejeno zakonodajo, urejenim sistemom, ki bo deloval, razumevanjem in odprtostjo do drugačnih od sebe bodo izginili tudi problemi.

Dejavnost turnih kolesarjev je v priporočilih Kluba Arc Alpin (CAA) predstavljena tako:

CAA s svojimi društvi ima kolesarstvo poleg pohodništva za eno do okolja najprijaznejših športnih zvrsti v hribih. Zato društva, včlanjena v CAA, v okviru izobraževalnih tečajev in prireditev turno kolesarstvo na različne načine spodbujajo in podpirajo ... (Bolzano 15. 2. 2003).

Turnokolesarski vodniki
V zadnjih letih se je med članstvom PZS spontano uveljavila nova dejavnost, kolesarjenje v gorah. Da bi razvoj kolesarstva primerno usmerili, smo pripravili dodatno kolesarsko izobraževanje s poudarkom na organiziranosti kolesarjev in informacijskih virih, zakonskih osnovah, moralni in pravni odgovornosti, teoriji kolesarskega treninga, prehrani pri kolesarjenju, kolesarskih in planinskih poteh, orientaciji in načrtovanju ture, vodenju in varnosti skupine, opremi turnega kolesarja in tehniki vožnje kolesa.

Prvega tečaja, ki je bil v Valvasorjevem domu pod Stolom, se je udeležilo 23 tečajnikov iz vse Slovenije. Med njimi so številni planinski vodniki, inštruktorji planinske vzgoje in alpinisti.

Z usposabljanjem turnokolesarskih vodnikov želimo v planinskih društvih promovirati turno kolesarstvo, ustanavljati kolesarske odseke in pomagati pri razumevanju te oblike rekreacije.

Darko Ermenc

24.07.2008


PZS: Turno kolesarstvo 

Kategorije:
Novosti KOL SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46075

Novosti