Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

AN - 22.07.08

Uživanje v Grand Capucinu ter Julijskih Alpah

Poletje je in vsi smo se raztepli naokoli, tudi midva. Tako nastajajo tokratne novice že v soboto zvečer brez vikendaških vzponov.

Grand Capucin

Če bi bilo potrebno izbrati najboljši kos skale v Evropi bi sam dokaj hitro pomislil na 3898 metrov visoki Grand Capucin v Zahodnih Alpah. 400 metrov trdnega rdečega granita premore kopico smeri, ki so s strmo, atletsko plezarijo, idealnim granitom in čudovito okolico, vse prava plezalna atrakcija.  Prva sta steno preplezala sloviti Bonatti in Chiggo koncem petdesetih. Smer ni iskala šibkih linij v obrobju južne stene temveč se je zapodila prav v osrednji, najvišji del, po povsem naravnih prehodih, brez svedrovcev. Po vmesnem obdobju, ko so steno obdelovali mojstri iz Lecca ter podobni, je prišel na sceno Michel Piola s svojo filozofijo uporabe svedrovcev kjer je to nujno potrebno, drugje pa uporaba naravnih varoval. Ena od njegovih prvih in največjih (med neštetimi) mojstrovin je bila smer Voyage sellon Guliver (7a+, 6b obv, 300 m), ki jo je leta 1982 preplezal s kmalu zatem v JZ steni Čo Oja ponesrečenim P.A. Steinerjem.

Že prejšnji teden sta se v Grand Capucinu sončila in uživala tudi Rok Šisernik (AK Slovenj Gradec) in Miha Praprotnik (City Wall). Izbrala sta si prav Guliverjeva potovanja. Originalna smer vstopi po polici iz levega snežnega žleba, Miha in Rok pa sta si izbrala, tako kot je v navadi, 100 metrov visok, nadušujoče lep, vstop po smeri L’elixir d’Astaroth. Rok je smer preplezal prosto, Mihu pa je sape zmanjkalo le čisto na koncu, v zadnjem težkem raztežaju. Plezala sta sedem ur.


Julijske Alpe

Miha Valič in Tina Di Batista sta v steni Triglava plezala smer Toples v strmem trikotniku levo od Zahodne zajede. Smer sta prva preplezala Boro Krivic in Stane Belak - Šrauf, koncem šestdesetih. Smer je bila Tini in Mihu kar všeč, težave pa sta ocenila na okolico šeste stopnje. Smer je imela pred tem komajda kako ponovitev, če sploh.

Z roba stene sta se zazrla direktno v profil še ene velike stene naših gora, severno steno Vršaca kjer se je Valentinu Vodniku utrnila čudovita, istoimenska pesem.

Sklad na skladu se vzdiguje, golih vrhov kamni zid; večni mojster ukazuje: "Prid, zidar, se les učit!", sta si na vrhu stene tako kot že mnogi dosedaj, zamrmrala Andrej Erceg in Bojan Leskošek potem, ko sta opravila s Puntarsko smerjo (VII/V-VII, 850 m).Ob odličnem plezanju v spodnjem delu ter prekrasnih zadnjih raztežajih, sta pripomnila, da je osrednji šoder dokaj odveč ter, da prav zaradi tega smer ne zdrži primerjave s Cozzolinijem v Mangrtu, kjer podobnega terena ni. Precejšnjo zabavo jima je ponudila tudi Zelenjavna poč, ki ima rajši jesenske obiske, ko se šopi trave že posušijo.

Andi

Nekaj članov obalnega AO ter AO Rašice je letos poleti obiskalo perujske Ande. Opravili so z nekaj klasičnimi vrhovi v gorah Bele verige in se fino imeli.

Srečno!

Tomaž Jakofčič

Grand Capucin, foto: M. Praprotnik in R. Šisernik

Značke:
ALP AN novosti

1 komentarjev na članku "AN - 22.07.08"

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 45944

Novosti