Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

V spomin dr. Juliusa Kugyja

Večer, Narava, gore in ljudje - Urška Šprogar: V soboto bo minilo 150 let od rojstva dr. Juliusa Kugyja, ki se je rodil v Gorici in živel v Trstu.

Že nekaj časa potekajo spominske aktivnosti v okviru slovenskih in zamejskih planincev v Trstu, Gorici in Beljaku na Koroškem. Osrednja prireditev bo v nedeljo, 20. julija, ob 18. uri v centru triglavskega narodnega parka v Logu, v Trenti, kjer bo slavnostni govornik predsednik PZS mag. Franci Ekar. Pred tem pa bo ob 15.30 pri pomniku Kugyja v Trenti planinski spominski utrinek, kjer bo o Kugyju kot kot alpinistu, pisatelju, poetu, botaniku in domoljubu Julijskih Alp spregovoril podpredsednik PZS Tone Škarja.

Kugyjev spomenik se nahaja ob pričetku vzpona po cesti iz Trente na Vršič. Mogočni spomenik je delo znanega kiparja Jakoba Savinška. Kugy se je pisanja lotil v svojih zrelih letih in napisal sedem knjig, od katerih jih je šest posvetil Julijskim Alpam. Njegovo najpomembnejše delo je knjiga z naslovom Iz življenja gornika, ki je izšla leta 1925. Spomenik Kugyja je obrnjen proti Zadnji Trenti in Jalovcu, ki ga je pisatelj izmed vseh gora najbolj občudoval. V bližini spomenika se nahajajo korita Mlinarice, cerkev Device Marije Lavretanske in alpski botanični vrt Juliana. Kugy je pomagal in sodeloval z Albertom Boisom de Chesnejem pri nastajanju edinega tovrstnega vrta v Sloveniji.

Urška Šprogar

Vecer.si 17.07.2008

 

Kategorije:
Novosti SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46051

Novosti