Uredništvo: [email protected]
komentarji
| Registracija

Mala Tičarica

MOJA GORSKA POT SKOZI ČAS - seznam gora, planinskih koč, bivakov ... s prvimi pristopi, razvrščenimi po nazivu, nadmorski višini, dnevu obiska in času pristopa
========== Arhiv: Bohinj ==========

Mala Zelnarica Julijske Alpe.
Jezero Ledvička Kopica
torek, 15. julij 2008, ob 18:59, Janez Pikon, ogledov: 2805

Vzhodni geben nad Dolino Triglavskih sedmerih jezerJanez Pikon: Vzhodni greben nad dolino Triglavskih jezer sestavlja šest gora. Rušnata glava, Mala in Velika Tičarica, Kopica, Velika in Mala Zelnarica. Greben je razgleden in nudi prijetne užitke vsakomur, ki se nanj povzpne.

Obiskal sem pet vrhov in se sprehodil po celotnem grebenu nad dolino Triglavskih jezer. Preko planine Jezero, planino Dedno polje in območjem Za Kopico sem se povzpel do predela Vrata pod Malo Zelnarico (2320 m). Močan veter je pihal zjutraj po dolini Za Kopico, kasneje se je umiril in na sedlu je bilo že topleje.

Velika in Mala Zelnarica (2320 m), Kopica

Povzpnem se po brezpotju na skrajno severni greben Male Zelnarice, do mesta od koder se lepo vidi jezero pod Vršaki. Dovolj dolg greben bo potrebno prehoditi, čeprav je grebenska hoja prijetna in nič nevarna. Vrnem se na sedlo proti Veliki Zelnarici (2310 m) in po označeni poti dosežem njen vrh. Pogled v dolino na obe strani gora je zelo lep. Med Plaskim Voglom, Velikim in Malim Špičjem, Kanjavcem, Mišeljskemu Koncu, Vrhu Hribaric in Debelemu vrhu je danes ob tako čistem nebu videti še množico gora, ki sestavljajo čudovito gorsko panoramo.

Greben proti Kopici (2190 m), Dvojno jezero, Julijske Alpe

Nadaljujem južno po grebenu proti Kopici (2190 m), ki se sedaj vidi drugače, kot z nasprotne strani, kar je lepo vidno tudi na fotografiji spodaj. Strmo odsekan greben proti Dolini sedmerih jezer se na nasprotni strani blago spušča v dolino Za Kopico, kar omogoča prijetno in varno hojo, vendar ta gora ne dovoli prehoda, zato se spustim nižje po stezi, jo obidem in že se približujem Veliki Tičarici (2091 m), ki se strmo dviga z grebena. Pristop na vrh ni težak saj je dovolj oprijemljivih mest za lažje napredovanje po delno, tudi travnatem pobočju.

Tukaj nisem sam, znanec iz Bohinja je tudi obiskal goro, naprej nadaljujeva skupaj na Malo Tičarico (2071 m), mimo planine Ovčarije, Dednega polja, planine Pri Jezeru in nižje na parkirišče pred planino Blato, kjer zaključiva pot.

Še to: Mala Zelnarica (2320 m) je višja kot Velika Zelnarica (2310 m) in je na nekaterih kartah drugače označeno, tudi Tine Mihelič v svojih Bohinjskih gorah tako opisuje.

Janez Pikon
Oznake: FOT
eXTReMe Tracker