Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Sto let kranjskogorskega planinskega društva

Večer, Narava, gore in ljudje - Urška Šprogar: Društvo ima v upravljanju jubilejno pot v Prisanku in pot čez Kriško steno ter skrbi za planinske domove v Krnici, Na gozdu in Mihov dom

V planinskem domu Na gozdu na Vršiču so člani Planinskega društva Kranjska gora praznovali 100-letnico slovenskega planinstva v Kranjski Gori. Na svečani seji upravnega odbora so se zbrali ljubitelji gora. Franja Krevzel, predsednica PD Kranjska Gora, je orisala pot kranjskogorskih planincev skozi stoletje, župan Kranjske Gore Jure Žerjav pa se jim je zahvalil za dobro delo z željami, da bi bilo tako tudi naprej. Sosednji planinski društvi Gozd - Martuljek in Mojstrana pa sta 100-letnemu jubilantu poklonii umetniška dela z gorsko motiviko. Tam je bil tudi Franci Ekar, predsednik PZS, ki se jim je zahvali za zasluge, delo in delovanje v javnem interesu ter jim ob jubileju čestital in izročil planinsko jubilejno listino. "V času praznovanja kranjskogorskega planinstva je obveza in dolžnost, da se planincem zahvalimo za planinsko delo in poslanstvo, ki so ga izvajali v interesu članstva Planinske zveze Slovenije, obiskovalcev gora, za skrb in izvajanje dela z mladimi planinci, gospodarjenje s planinskimi postojankami ter skrb za planinska pota," je v govoru povedal mag. Franci Ekar.

Delo prostovoljcev
Društvo ima v upravljanju jubilejno pot v Prisanku in pot čez Kriško steno ter skrbi za planinske domove v Krnici, Na gozdu in Mihov dom. Članstvo se povečuje in tudi delo z mladimi je vse aktivnejše.

Za kranjskogorsko planinstvo je pomembno, da so v letu 1912 prav kranjskogorski planinci ustanovili prvo gorskoreševalno dejavnost in s tem postavili temelje slovenskega planinskega društvenega civilnega gorskega reševanja.

Med naprednimi somišljeniki in pubudniki za ustanovitev kranjskogorske podružnice so bili tudi dr. Fran Tominšek, dr. Josip Tičar, Janko Mlakar in Jakob Aljaž. Bistveno je, da so 16. julija leta 1912 ustanovili prvo gorskoreševalno postajo SPD. To je bil temelj prvobitnega organiziranega gorskega reševanja slovenskega planinstva.

"V preteklih letih je Planinsko društvo dobro gospodarilo in trudili se bomo tako še naprej. Vizija našega delovanja v prihodnje pa je delo z mladimi. Približati jim želimo poti, ki sicer zahtevajo trud, vlaganje naporov, in jim predstaviti doživetja ter neizmerno srečo po prehojeni poti. Le tako spoznavamo sebe, svoje moči in seveda tisto najbolj bistveno, kar druži planince, to pa je tovarištvo," je končala Franja Krevzel, predsednica PD Kranjska Gora.

Urška Šprogar

Vecer.si 10.07.2008

 

Kategorije:
Novosti SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 45947

Novosti