Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Matajurski vrh

Matajurski vrhJanez Pikon: Mogočno in visoko zaporo med Bohinjem in Primorsko tvori tudi Matajurski vrh. Od Ratitovca do Bogatina se v grebenu vrstijo številni vrhovi, ki svoja temena le malo molijo čez enakomerno sleme.

Matajurski vrh

Primorska stran je bolj strma od bohinjske, kjer segajo gozdovi visoko v robe s številnimi planinami. Močna rosa na planini Osredki in višje do grebena Vratca pod Četrtjo je osvežila jutranjo pot. Trava je velika in se je obešala na stezo. Dosežem sedlo in nadaljujem severno na greben po vrhovih, ki jih rahlo še objema megla. Prvi je robati vrh nad Vratci (1785 m). Preko vrha se spustim na stezo in se pod Četrtjo (1850 m) zopet dvignem na njegovo teme. Konta Žalostnica nižje se ponaša z manjšo snežno zaplato v sredini, nad njo pa lepo viden Nos že bolj pod Konjskim vrhom. Vrnem se na stezo do naslednjega vrha po strmi in varovani poti nadaljujem do vznožja Konjskega vrha (1882 m).

Poljanski vrh, Črna prst, Matajurski vrh

Po njegovem strmem grebenu se povzpnem na razmeroma poraščeno zahodno pobočje. Vrh je travnat in rahlo okrogel z lepi razgledom po okolici. Proti vzhodu se razteza greben Nos, proti zahodu pa Rob. Nižje je lepo vidna Dolga Planja ali Lepa Ventija nad Dolgo Ventijo, ki se zaradi poraščenosti od tukaj več ne vidi. Grebena sedaj ne zapuščam več po njem in vseh naslednjih vrhovih je hoja prijetna z lepimi razgledi povsod naokrog.

Veliki in Mali Raskovec, Z vrha Rodica v megli, Nos in Žalostnica

Obsežen Poljanski vrh (1904 m) dosežem mimogrede po gostih travnikih polnih planinskega cveta in mehke grebenske hoje. Pred menoj oba Raskovca, severno in nižje planina Poljana in Matajurski vrh (1936 m). Višje nad stezo, bolj na Primorsko stran z zelo velikim obmejnim kamnom na vrhu in manjšim v kotanji ob poti je približno na pol poti s Črne prsti in žičnico Vogel.

Daljši počitek, bolj za užitek si privoščim na gori. Sedim in gledam množice planincev, ki gredo po stezi pod goro v obe smeri, toda nihče se ne povzpne na katerega od vrhov, ki sem vam jih opisal. Držijo se uhojene steze, gledajo samo pod noge, čeprav je veliko videti na grebenu tega in sosednjih vrhov.

Janez Pikon

Moja gorska pot skozi čas ...Moj arhiv: Janez Pikon

Video: Matajurski vrh

Planinski pušlc Lisec
Matajurski vrh Lepa Ventija

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46075

Novosti