Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Lipnik

Pod Lipnikom na LepenoJanez Pikon: Hudi vrh in Srednja Špica, sosednja vrhova nad planino Golobar. Začneva zjutraj s planine Zaprikraj po južnem območju doseževa planino Golobar, poiščeva mulatjero in se povzpneva na omenjene travnate vrhove na Lepeno.

Lipnik

S planine Zaprikraj mimo planine Predolina vodoravno prečiva pašnik severno od stanov. Na robu gozda se spustiva po stezi, ki je speljana rahlo vzdolž strmega pobočja. V dobre pol ure sva pri stanu ob potočku. Nadaljujeva severno in po pobočju prispeva na prelaz Čez Utro (1305 m). Na planini Golobar pri spomeniku dalj časa iščeva pravo pot. Nadaljujeva na odcepu nad spomenikom z betonskim križem. Mulatjera se polagoma vzpenja navkreber proti vse bolj preglednem pobočju. Po naključju najdeva poraščene vojaške utrdbe, tudi steza izgine, vrneva se nižje in zopet po mulatjeri do vznožja Srednje Špice. Steza je vedno slabše vidna, vendar napredujeva kar hitro in kmalu doseževa sedlo med Srednjo Špico in Hudim vrhom.

Srednja špica, Hudi vrh in Vršiči, Lipnik (1870 m), Na grebenu Lipnika

Mesto si določiva za najin začasni tabor, saj pustiva tukaj nahrbtnike in se najprej povzpneva na Hudi vrh (1808 m). Razgled je zelo lep. Opaziva vhode v kaverne na Srednji Špici in razmišljava o smeri pristopa nanj. Toda nadaljujeva najprej proti Lipniku (1870 m). Spustiva se v sedlo po razpadajoči stezici mimo grebena, ki veže Srednjo Špico in Lipnik, prečiva greben. Po pobočju Lipnika je še mnogo ostankov, navzočnosti vojske iz Avstrije med prvo svetovno vojno.

Strelne line na Srednji Špici, na sedlu pod Hudim vrhom

Nekaj teh vojaških dragocenosti sem našel na pobočju gore in vam jih na fotografijah prikazujem. Doseževa travnat in razgleden vrh Lipnika. Pogled nazaj proti sedlu in najinemu začasnemu taboru je zelo lep. Sprehodiva se po prostranemu severnemu grebenu Lipnika in opaziva več vojaških ostankov, ki so skoraj nedotaknjeni, razjeda jih samo čas. Vračava se nazaj po grebenu do sedla pod Hudim vrhom. Posediva v zavetju, po daljšem premoru se odločiva vrniti nazaj v dolino.

Vračanje poteka dokaj hitro, čeprav tudi zaideva, stezica je slabo vidna. Orientirava se tudi po občutku in spominu, vendar brez večjih težav zopet najdeva slabo vidno stezo in nižje po mulatjeri nadaljujeva do planine Golobar, preko Utre prečkava strmo gozdno območje in doseževa planino Predolina in Planino Zaprikraj.

Janez Pikon

Moja gorska pot skozi čas ...Moj arhiv: Janez Pikon

Video: Lipnik

Javoršček Vršiči
Sledi na Lipniku Srednja špica

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46032

Novosti