Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Iz Ljubelja na Vrtačo

Večer, Narava, gore in ljudje - Urška Šprogar: Vrtača je najvišji vrh v grebenu, po katerem zahodno od Ljubelja teče državna meja med Slovenijo in Avstrijo.

Po južnih pobočjih Vrtače vodi Slovenska planinska pot, ki povezuje dva pogosto obiskana vrhova v Karavankah - Begunjščico in Stol. Kljub neposredni bližini dobro obiskanih poti je Vrtača precej osamljen vrh s čudovitim razgledom. Na jugu je med pobočji Begunjščice in Stola Blejsko jezero, za katerim se dvigujejo Julijske Alpe, na sever pa se odpira lep razgled na Celovško kotlino.

Z Ljubelja sledimo markirani poti na Zelenico. Polurni vzpon se z Zelenice po travnatem pobočju konča na grebenu, kjer se prvič odpre razgled proti severu. Pot proti vrhu Vrtače vodi v zadnjem delu skoraj naravnost po grebenu ter postane zato tudi strma. V kratkem času se dvignemo za nekaj deset metrov, nato pa s hojo nadaljujemo po precej razgibani poti, mimo manjših škrbin in sedel do zadnjega vzpona preko skal do vrha Vrtače, kjer lahko v jasnih dneh uživamo v čudovitem razgledu. Begunjščica, ki smo jo ves čas poti opazovali od spodaj, je sedaj nižje od nas, Stol gledamo nasproti, globoko spodaj je Dom na Zelenici, preko Završnice pa se odpira pogled na Blejsko jezero in Julijske Alpe.

Povprečni planinci se z vrha Vrtače vrnemo po poti, po kateri smo prišli, avanturisti pa lahko nadaljujejo pot po grebenu proti Nemškemu vrhu in sedlu Žleb, od koder se bodo lahko po nemarkirani poti spustili proti Zelenici.

Do koče na Zelenici obstaja še ena alternativa pot, ki je pretežno v senci. To je stara povezovalna graničarska pot med karavlo na Ljubelju in Zelenici (danes Dom pri izviru Završnice). Prične se približno 159 metrov na smučišču, nad spodnjo postajo žičnice v bližini betonskega korita. Na desni strani smučišča se prične dobro uhojena steza, ki ves čas poteka po gozdnatem pobočju v vznožju mejnega grebena med vrhom Ljubelja in Zelenico. Lepo uhojena pot se priključi cesti na prvem ovinku nad srednjo postajo in jo po približno 100 metrih zopet zapusti ostro v desno, nato poteka po pobočju Ljubeljščice in se tik pod vrhom pridruži smučišču, od koder je do koče samo še par korakov.

Urška Šprogar

Vecer.si 03.07.2008

 

Kategorije:
Novosti SLO Vse objave

2 komentarjev na članku "Iz Ljubelja na Vrtačo"

Ivan Pepelnjak,

Urški Šprogar lahko le "čestitam" za kompilacijo, v katero je spretno vpletla tudi komentarje bralcev mojih spletnih strani, vse ostale pa vabim, da si originalni opis vzpona na Vrtačo preberejo na Zaplana.net, da se ne bodo ob branju takole skrajšanega med Zelenico in grebenom pod Vrtačo izgubili.

http://www.zaplana.net/izleti/Vrtaca/

http://www.zaplana.net/izleti/Vrtaca/index.asp?sect=5


Filip Vidmar,

Ivan se sploh ni razburjal, pa ima dobre razloge, da bi se lahko. Kot se bi lahko razburjal tudi nekdo, ki bi na osnovi tako poflikanega opisa šel na pot in potem taval tam naokoli. Morda bi celo zašel do Doma pri izviru Završnice in tako videl precej več, kot je načrtoval.

Tistih "približno 159 metrov" si pa sploh zasluži vso pohvalo. Če imaš s seboj tak dolg meter, res ne moreš zgrešiti :))

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46051

Novosti