Uredništvo: [email protected]
komentarji
| Registracija

Planina Zgornji Tosc

MOJA GORSKA POT SKOZI ČAS - seznam gora, planinskih koč, bivakov ... s prvimi pristopi, razvrščenimi po nazivu, nadmorski višini, dnevu obiska in času pristopa
========== Arhiv: Bohinj ==========

Planina Spodnji Tosc Planina Spodnja Grintovca
torek, 1. julij 2008, ob 14:34, Janez Pikon, ogledov: 2675

Planina Zgornji ToscJanez Pikon: Zapuščena in najvišja bohinjska planina v lasti vasi Podjelje, ki so v poletnih mesecih na planino do pred leti redno vodili tudi volovsko živino. Starejši domačini se tega še spominjajo, kdaj in kakšno je bilo takrat življenje na planini Zgornji Tosc.

Prav je spregovoriti nekaj besed tudi o tej nekdaj najvišji živi planini v Bohinjskih gorah. Planina Zgornji Tosc (1812 m) leži na velikem spodnjem prisojnem pobočju mogočne in prostrane gore Tosc. Mimo nje že leta hodijo trume planincev na Triglav in okolico, toda koliko le teh planino sploh opazi ali le bežno, mogoče se kdo ozre po ruševinah in ostankih te nekdaj žive planine, čeprav steza vodi po njenem zgornjem robu. Sam se včasih sprehodim po spodnjem razglednem robu, tudi z vrha Tosca ni tako popolnega pogleda na dolino Voje, kot ravno s tega roba.

Ostanki stanov na planini Zgornji Tosc, Dolina Voje, Planina Zgornji Tosc

Še to: Zaradi letošnjega znanega skalnega podora na pobočju Tosca je planinska pot začasno zaprta za vse obiskovalce gora. Po tej isti poti z Rudnega polja in planine Konjščica, čez Klance in Žbetovca na Jezerce prek Studorskega prevala so vsa leta s Podjelj redno gnali živino na pašo v planino na Velem polju. Hitrejše ukrepanje pri sanaciji poti bi jim bilo dobrodošlo, toda čas je hitrejši, živina je morala v planino, toda kako.

Tako: Znašli so se. Živino, do 50 glav so prepeljali do planine Blato, čredo gnali po gozdni vlaki do Vrha na planino Krstenica in naprej na planino Jezerce pod Jezerskim Stogom. Preko Jezerskega prevala, levo pod Adamom in Evo v planino pod Mišelj vrhom na Malo in Velo polje. Na Krstenici so Češnjani že imeli svojo živino, umaknili so jo za nemoteni prehod črede, da se ne bi zmešala med seboj in jo potem zopet vrnili. Domiselno in pohvalno dejanje celotne odprave. Živina je že na planini, nazaj se bo jeseni verjetno že vračala po klasični poti preko Tosca.

Janez Pikon
Oznake: FOT
eXTReMe Tracker