Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

AN - 01.07.08

Začelo se je na polno! Novice od povsod!

Iz strmih sten
Končno se je vreme popravilo in slovenski alpinisti so pljunili v roke. Prejšnji teden sem spregledal nekaj vzponov, ki so prišli v naš nabiralnik in se zato pošiljateljem globoko opravičujem. Začnimo s spregledanimi.

Luka Krajnc (AO Celje) in Albin Simonič (PAS Gamsi – Hrastnik) sta že prejšnji teden v južni steni Skute opravila 2. prosto ponovitev smeri Joška je njen svet (7b, 280 m). Smer je pred dvemi leti prvi prosto ponovil in ocenil Miha Valič. Sedanja ponavljalca se z oceno strinjata, pripomnila pa sta, da ocena ne pove vsega o smeri. Glede na Mihovo takratno opisovanje smeri, jima toverjamem.

Luka Lindič (AO Celje) in Dejan Koren (DUMO, AO-Vipava) sta plezala v Vežici. Izbrala sta si smer, ki sta jo leta 1986 preplezala Silvo Karo in Dragan Todorovič – Đoko. Smer začne med Lahovo in Žaumakom in je po raztežajih ocenjena: VIII, VI, IV, VII. Smer je opremljena s klini in svedrovci, ime pa neznano. Dejan je smer preplezal na fleš.

Oba Lukata sta v severni steni Šit prosto preplezala smer Das ist nicht kar tako (7b, 350 m). Smer, ki poteka v najbolj strmem delu mogočne stene je verjetno ena naših najboljših dolgih športnih smeri. Sicer po karakterju ne sodi tja a, če kdo, potem si je lahko Silvo Karo, avtor večine težjih smeri v steni, dovolil zakurblati vrtalko in narediti tam športno smer. Vseeno zanjo ni dovolj biti le športni plezalec, vem  tudi že za alpiniste, ki so tam obračali...

David Debeljak (AO Rašica) in Andrej Erceg (AO Črnuče) sta v Prisojniku, v Hudičevem stebru, opravila zgodnjo ponovitev smeri Satanas (Kozjek – Lampreht 2006). Malo sta korigirala ocene in dejala, da spodnji težji raztežaj z oceno VII- ni težji od VI, prav tako pa sta mnenja, da je zgornji bolj VII+ kot VIII-. Plezala sta štiri ure in pol.

Na dan državnosti sta Marjana Prezelj (AO Kamnik) in Primož Hostnik (AO Tržič) plezala v Zobu Debele peči. Izbrala sta tamkajšnjo lepotico, smer Parižanka (VI+, 250 m). Dejala sta, da je bila v bližnji smeri Jesih-Potočnik prava procesija. Sporočila sta tudi pomislek nad zadrževanjem pod in plezanjem v Zobu, v kolikor je v SZ razu že nekaj navez.

Grega Lačen in Miha Hrastelj sta opravila prvo ponovitev Meglene (VII+, A0, 200 m) v južni steni Pece, kak teden kasneje pa sta Lačen in Matej Flis preplezala  Zmaja (VII-/ V, 450 m) v severni steni Ojstirce. Le to sta isti dan v sklopu priprav za Karakorum plezala še Rok Šisernik in Miha Hrastelj.


V južni steni Skute, foto: A. Simonič


Lažje, krajše, slajše
Poglejmo še v t.i. uživaške oziroma alpinistično rekreativne vode. Ženska naveza (pohvalno!) Alenka Klemnčič in Vesna Nikšič sta odšli plezat v severno steno Nad šitom glave. Izbrali sta si smer Albinca (V, 200 m). Dejali sta da jima je bila smer v kratek čas saj skala ni najboljša pa tudi najtežje mesto ni najlažje za svojo oceno. Smer sicer poteka takoj desno od Kranjske poči (IV, 200 m), ki je (poleg še nekaj smeri v bližnji okolici) še vedno svetal spomenik človeške neumnosti. Le ta namreč premore kar nekaj svedrovcev, ki pravzaprav ne služijo ničemur. Tu in tam kak sveder sigurno ne bo preprečil morebitne nesreče, poleg tega pa, kdor te nekaj raztežajev dolge smeri ne more preplezati v enem dnevu, s klasičnim varovanjem se je, oprostite, lotil napačne rekreacije. Da gre za vrhunski primitivizem je dokaz tudi v sosednjih državah. Italijani, kateri so že iz 2. svetovne vojne znani kot dokaj plašen narod, se ne gredo takih reči. Mi, nekoč hrabri partizani, pa vrtamo kjer se komu dvigne.  V Dolomitih imajo morje navrtanih smeri za širše množice a prav vse so narejene na novo. Vse klasične smeri puščajo nedotaknjene od vrtalk kljub masovnemu obisku. Podobno je tudi v ostalih alpskih deželah.  Prste bi bilo potrebno lomit za take stvari pa bi bil mir! Malo sem se razhudil, zdaj pa lepo mirno naprej.

Oglasili so se člani AO Domžale, ki so plezali tu n tam. Nekaj pripravnikov se je za praznik odpravilo nabirat izkušnje v višje gore in v Velikem Kleku, imenovanem tudi Grossglockner, so preplezali lepi Studlgrat. Strarejši člani so medtem plezali v domovini in kot se za praznik spodobi, slavili njeno lepoto.. Mojca in Aleš Janžekovič sta v zahodni steni Brane preplezala smer Zajeda (V-, 170 m). Trojica Pečjakov; Andrej, Jasna in Maja, je isti dan plezala Levo in Desno varijanto Smrkete v Begunjščici, samo ta stara dva pa sta nekaj dni zatem, opravila še kopno ponovitev Mladinske smeri v severni steni Storžiča. Aleš Janžekovič je v svrhe šolanja popeljal Klemna Bauerja po smeri X (IV, 170 m) v zahodni steni Planjave. Julija Pečjak je bila z Nejcem Šter (AO Kranj) na kratkem obisku v Dolomitih. Preplezala sta nekaj verjetno betonsko čvrstih smeri:Mittlere Weg (IV+, 180 m) v Kleine Lagazuoi, En coulisse (IV-V, 300 m) v Pyramide des Col dei Bos in SudKante, (IV, 180 m) v Hexenstein.

Rok Kočevar je plezal v redko obiskani steni Velikega grebena nad Gamsovim skretom. Preplezal je Šraufovo smer (IV/III, 250 m). Dejal je, da je smer pretežno travnata in zato primerna zgolj za zimsko plezanje. Dejal je tudi, da je področje Gamsovega skreta polno nadležnoih muh, ki precej motijo uživanje v gorski naravi. Nekaj dni kasneje, v soboto 28. junija, sta z Domnom Žagarjem preplezala še  SV raz Kalške gore (IV, I-III, 500 m).

Dolomiti
Graga Lačen (AK Črna) in Matej Flis (AO Ravne) sta nad prelazom Giau, v steni Lastoni di Formin, preplezala smer Super Tegolina (6c+. 350 m). Popoldan sta odšla v Cortino, tam kupila vodniček z izborom najlepših dolomitskih klasik, izbrala eno s kratkim dostopom in naslednji dan preplezala super grdo  Eggerjevo smer v Mali Cini (VI+, 400 m). Dejala sta, da je v smeri veliko dvomljivih blokov, ki se jih previdni alpinist ne oprime povsem lahkih misli.Bolj kompaktni Raz Cortinskih veveric (VIII/VI-VII, 500 m) v Zahodni Cini sta na pogled preplezala Luka Lindič in Luka Krajnc.

Rok Blagus in Matej Pasarič, Maja Lobnik in Borut Kozlevčar, Miha Hrastelj in Rok Šisernik  so preplezali ultra, mega dolomitsko klasiko, Laccedellijevo smer (VIII-/VI, 450 m) v Cimi Scotoni. Prvi, peti in šesti so plezali prosto.

Dragi Peter, naslednji teden si na prvem tiru! Še dobro, da se pleza 100 na uro in, da ti novic na alp.ple@planid.org ne bo manjkalo!

Srečno!

Tomaž Jakofčič

 

5 komentarjev na članku "AN - 01.07.08"

Bojan Leskošek,

"...Bolj kompaktni Raz Cortinskih veveric (VIII/VI-VII, 500 m) v Zahodni Cini sta *na pogled* preplezala..."

Ob tem bi se pozoren bralec vprašal, ali sta torej vodila vsak svojo navezo ali sta solirala?


Bojan Leskošek,

Oznaka "na pogled" izhaja iz športnega plezanja. Večini plezalcev (alpinističnih in športnih) je jasno, kaj pomeni - plezanje v vodstvu celotne smeri brez vnaprejšnjih informacij.

Oba člana iste naveze torej po definiciji ne moreta opraviti vzpona na pogled, ampak lahko na pogled splezata le raztežaje, ki jih vodita. Drugi pa pri tem pleza nekakšen "top rope fleš".

Nič nimam proti temu, da se uvede nov termin za gornji "navezni on sight", bistveno je, da se tovrstni vzponi že po nazivu ločijo od pravega on sighta.

In seveda to, da plezalci pri navajanju svojih dosežkov pošteno priznajo, na kakšen način so smer preplezali - ne pa kot v nedavnem primeru, ko beremo, kako je nekdo smer preplezal on sight, pri čemer se še podpiše kot avtor fotografije, ki prikazuje njegovega soplezalca, kako vodi ključni raztežaj ;)


Blaž Grapar,

Poučen bralec verjetn ve kaj je bilo mišljeno. Bi bilo "na pogled izmenjaje v vodstvu" dovolj dobro?


Tomaž Jakofčič,

Res je prav vse, Nina. Kak sveder si falila in Albinca je res bolj desno. Mea culpa! Debata je res prežvečena ampak tudi "Kajenje škoduje zdravju!" je prežvečena fraza pa je vseeno dobrodošla!

Srečno!


Nina Bernard,

Lažje, krajše...

Če se ne motim, da sta Albinca in Kranjska poč kar nekaj smeri narazen. (kakor koli, pa naj bo iztočnica za prežvečeno debato). Sem pa ravno teden dni nazaj plezala Kranjsko poč in naletela na tri svedre (razen, če sem jih spregledala ??). Se pa strinjam, da ne služijo ničemur.

lp

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 45944

Novosti