Uredništvo: [email protected]
komentarji
| Registracija

Ventije

MOJA GORSKA POT SKOZI ČAS - seznam gora, planinskih koč, bivakov ... s prvimi pristopi, razvrščenimi po nazivu, nadmorski višini, dnevu obiska in času pristopa
========== Arhiv: Bohinj ==========

Lovska koča na Ventijah Območje Ventije
nedelja, 29. junij 2008, ob 16:43, Janez Pikon, ogledov: 1654

Lovska koča na VentijahJanez Pikon: Območje južno pod Poljanski in Konjski vrh na predel Ventije pod Robom z lovsko kočo, zgrajeno v letu 1952. Predel je odmaknjen od označenih planinskih poti, ki vodijo na greben med Črno prstjo in Rodico.

Na Poljanci, nižje pod Ventijami se že da čutiti, da prihajam na območje, kjer vlada gozdna tišina. Malo obiskovalcev zmoti vsakdanjik na teh že poraščenih travnikih med Robom in Rjavcem. Od daleč zagledam lovsko kočo, ki je postavljena desno na srednji jasi območja Ventij.

Ventije z lovsko kočo, pogled na zaraščene Ventije, Veliki Raskovec

Jelenjad, tropi gamsov in ruševci na Nosu pod Poljanskim in Konjskim vrhom so krivci, da so lovci leta 1952 zgradili kočo tu na Ventijah. Služila jim je za potrebe gojitvenega lova, kot to vedno radi rečejo. Lovci imajo predel bolj zase vsaj zgodaj zjutraj ali pozno zvečer, verjetno ne vidijo radi, da jih kdo moti v teh urah najboljšega lova. Marsikatero prijetno in tudi hudomušno zgodbo skriva koča, pa naj bo ta resnična ali lovska.

Naj omenim, da so istega leta zgradili podobno kočo tudi v Liščevki pod Liscem in je še danes v zelo dobrem stanju.

Nadaljujem na greben vrha Ventij do odcepa steze, ki vodi na Nos pod Konjskim vrhom, to je točno tam, kjer desni odcep nadaljuje na planino Poljana. Steze so dobro vidne in prehojene, saj je tukaj in višje kraljestvo ruševca z grebenom nad Ventijami, tudi meja dveh lovskih družin. Vrnem se nazaj do koče in posedim na verandi. Ogledujem si oznake, izrezane pri vhodu v kočo. Dobro so vidne in prepoznavne, del njih prikazujem desno na fotografiji. Popoldne je že in odločim se vrniti v dolino, zapustim Ventije, verjetno me bo pot še kdaj pripeljala mimo.

Janez Pikon
Oznake: FOT
eXTReMe Tracker