Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Gorski vodniki

Žurnal 24 - Polona Pegan: Glavna naloga gorskega vodnika je, da strokovno in prijetno vodi posameznika ali skupino v gore in jih varno pripelje nazaj v dolino. Pohajkovanje po gorah je v polnem zamahu, s tem pa je vse večja tudi potreba po gorskih vodnikih. Na Gorenjskem deluje osemnajst gorskih vodnikov. To število pa ne zadošča povpraševanju v poletnih in zimskih mesecih.

˝V tem poklicu gre za dvorezen meč, saj je v glavnih sezonah dela več kot dovolj, medtem ko spomladi in jeseni povpraševanja ni veliko. V glavnih sezonah vodnikov primanjkuje,˝ je povedal Klemen Gričar, gorski vodnik z mednarodno licenco IFMGA.

Ni povezave s hoteli
Druga težava je, da v Sloveniji še ni povezave hotelov z gorskimi vodniki, tako kot imajo to urejeno v Italiji in Avstriji. Marko Prezelj, predsednik združenja gorskih vodnikov Slovenije in vodnik z mednarodno licenco IFMGA, je pojasnil: ˝Na eni strani se spopadamo s problemom nepoznavanja in nekakšnega 'socialističnega' zavračanja storitve gorskega vodnika, na drugi strani pa s ceno storitve, ki je bolj kompleksna, kot si marsikdo predstavlja.˝ Prav nizke tarife pa so tretja težava. Gorski vodniki namreč v tujini na dan zaslužijo vsaj dvakrat več kot v Sloveniji. ˝V glavnih sezonah veliko delam v tujini, zato da lahko preživim, saj sem samostojni gorski vodnik. Tam so tarife veliko višje kot pri nas, na dan zaslužim 280 evrov ali več,˝ je razložil Gričar.

Nevarnosti poletja
V poletnih mesecih se obisk gora poveča. V tem času pa je tudi največja nevarnost poletnih neviht. Prezelj svetuje: ˝Na nevihto se moramo pripraviti že doma, po možnosti tako, da predvidimo pravočasen umik v zavetišče ali sestop v dolino. Če pa se nevihti ne moremo izogniti, nam prav pride lahka vetrovka in kapa, s katero nekoliko ublažimo vpliv vetra in dežja, učinkovite zaščite pred strelo pa ni.˝ Poleti je treba nameniti nekaj pozornosti tudi sončni pripeki in se na turo odpraviti dovolj zgodaj.

Fotografija: objavljalec, 28.06.08


Objavljeno: Žurnal24 Gore vzele ža devet življenj

Združenje gorskih vodnikov Slovenije

Število vodnikov. Na Gorenjskem deluje 18 gorskih vodnikov, v vsej Sloveniji pa 70.

Tarife. V Sloveniji gorski vodnik zasluži 140 evrov na dan ali več, v tujini pa 280 evrov na dan ali več.

Usposabljanje. Po opravljenem sprejemnem izpitu traja osnovno usposabljanje tri leta, po enem letu pripravniškega staža lahko kandidat opravi strokovni izpit. Gorski vodnik se tudi pozneje ves čas usposablja.

Prednosti gorskega vodnika. Gorski vodnik organizira varen in doživet obisk gora. Že predhodno se seznani z vsemi podrobnostmi o turi, poskrbi za vso potrebno opremo, načrtuje počitke na poti in v planinskih kočah.

Kategorije:
Novosti SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 45952

Novosti