Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Skupaj v gore celo stoletje

Gorenjski glas, Gorenjska – Stojan Saje: Planinsko društvo Tržič je v soboto proslavilo stoletnico delovanja. Šesterica si je prislužila listine častnih članov.

Tržič - V Dvorano tržiških olimpijcev so v soboto zvečer prinesli drobec hribovskega razpoloženja. Tam so se namreč zbrali člani Planinskega društva Tržič in gostje, ki so skupaj proslavili stoletnico njegove ustanovitve.

Na ta pomemben dogodek je spomnila predsednica Erna Anderle. Kot je povedala, je imelo društvo ob ustanovitvi 27 članov. Prvi skupni izlet jih je vodil na Košuto. Veseli so bili novih članov, med katerimi je bil kmalu tudi lastnik tovarne obutve Peter Kozina. Društvo je doživljalo vzpone in padce, vendar so se številni predsedniki trudili za njegov obstoj. Danes ni več nihče živ od njih, najstarejši član pa je 97-letni Štefko Urbane. On in Janez Mali sta prejela prva izvoda jubilejnega zbornika, v katerem je opisan stoletni razvoj društva. Tržiški župan Borut Sajovic je dejal, da je kot član društva ponosen na bogato zgodovino in še bolj na današnje delo. Ob čestitkah je izrazil željo po dograditvi koče na Zelenici in vztrajanju planincev pri skrbi za gorsko okolje.

V imenu slovenskih planincev je čestital Tržičanom predsednik Franc Ekar. Priznal je, da so bili člani tega društva vedno odlični smučarji, alpinisti in gospodarji. Planinci še danes ohranjajo čut za prostovoljno delo. Za dosežke je društvu izročil jubilejno listino PZS, podelil pa je tudi bronaste, srebrne in zlate znake PZS. Slednje so prejeli Marija Klofutar, Rezka Švab in Janez Primožič. Častni člani PD Tržič so postali Janez Lončar, starejši, Marjan Japelj, Janez Perko, Draga Koren, Mirko Majer in Ivanka Kurnik. Društvene plakete so si prislužili Jože in Luka Rožič, Janko Meglic, Filip Bence, Društvo GRS Tržič in Občina Tržič. Slavje so z nastopi obogatili Pihalni orkester Tržič, kvintet Bratje Zupan, mladi planinci iz Podružnične osnovne šole Podljubelj, člana tamkajšnjega Kulturnega društva in povezovalec Klemen Belhar. Slednji se je pohvalil, da je tudi njegov triletni sin član Planinskega društva. Če ga bo posnemalo več mladih družin, se ni treba bati za prihodnost planinstva v Tržiču.

Stojan Saje

  27.06.2008

 

Kategorije:
Novosti SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 45951

Novosti