Uredništvo: [email protected]
komentarji
| Registracija

Špik

MOJA GORSKA POT SKOZI ČAS - seznam gora, planinskih koč, bivakov ... s prvimi pristopi, razvrščenimi po nazivu, nadmorski višini, dnevu obiska in času pristopa
========== Arhiv: Bohinj ==========

Špik, 1096 m Predel Hribarica
petek, 27. junij 2008, ob 14:40, Janez Pikon, ogledov: 2580

Smučišče s ŠpikaJanez Pikon: Gozdni vrh na Gorjušah, ki deli Spodnje z Zgornjimi. Poraščen do pod vrh, kjer se sledijo tri stezice in manjši kolovoz. Vrh je z vasi dobro viden, kakor tudi travnati jezik severno pod vrh, kjer naj bi obratovala smučarska vlečnica.

Špik je precej poraščen, tudi na vrhu, toda proti jugu mi je uspelo napraviti posnetek Spodnjih Gorjuš, čeprav stezice vodijo do venca gosto poraščenega predela, ta ni razgleden, po naključju sem našel mesto proti bližnjim domačijam v vasi. Vrh je znan tudi po breznu na Auštrelovcu na jugozahodnem delu gore.

Pogled s Špika na Spodnje Gorjuše in proti Koprivniku, Špik

Same Gorjuše leže v Triglavskem narodnem parku na južni prisojni bohinjski strani planote Pokljuke in jih hrib Špik (1096 m) razdeli na Spodnje in Zgornje Gorjuše. Naselje, ki se je razvilo iz planine in senožeti ob vodnih virih v več zaselkov in manjše posamezne gručaste domačije s seniki in stanovi sredi travnikov in pašnikov v začetku osemnajstega stoletja. Ob vračanju z vrha sem večinoma hodil po stezi in že pokošenih travnikih, le zgoraj pod gozdom po stoječi travi, drugače je tukaj že pokošeno in pospravljeno.

Janez Pikon
Oznake: FOT
eXTReMe Tracker