Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Pogrešanega angleškega turista še niso našli

Delo, Kronika - Tomaž Branc:  Tudi po petih dneh iskanja po bohinjskih hribih 52-letni David Fox, angleški duhovnik in velik občudovalec Bohinja, ostaja pogrešan.

Bohinjska Bistrica – V hotelu Zlatorog v Ukancu, kjer je počitnikoval, so ga nazadnje videli v soboto zjutraj, ko naj bi se odpravil v hribe, po njegovem pripovedovanju sodeč na greben spodnjih bohinjskih gora, na območje med Črno prstjo, Rodico in Voglom. S seboj je vzel le pohodne palice in manjši nahrbtnik, medtem ko je večino ostale gorniške opreme pustil v hotelu.

Policisti in gorski reševalci so bili o izginotju angleškega turista obveščeni v ponedeljek zvečer, potem ko je bila njegova postelja že dva dneva nedotaknjena. S helikopterjem so še isti večer pregledali območje spodnjih bohinjskih gora, v naslednjih dneh pa je 25 reševalcev skupaj z gorsko policijsko enoto iz zraka in peš prečesalo tudi območje slapa Savice, obalo jezera in širne gozdove nad Bohinjem, toda zaman. »O tem, kam naj bi pogrešani odšel, imamo res skope podatke, zato je iskanje podobno iskanju igle v senu. Območje bohinjskih gora je prostrano in tudi ni rečeno, da si planinec ni premislil in odšel proti kakšnemu drugemu cilju,« nam je včeraj popoldne dejal načelnik postaje GRS Bohinj Janez Rozman in dodal, da so gorski reševalci akcijo začasno prekinili, nadaljuje pa jo policija.

Po podatkih reševalcev je David Fox Bohinj in tamkajšnje gore obiskal že četrtič. Imel naj bi težave z visokim krvnim tlakom, zato, kot je dejal Rozman, ni izključeno, da ga je zdelala vročina, ki v teh dneh v gorah ne prizanaša. Pogrešani je visok približno 170 centimetrov, močnejše postave, nosi očala z dioptrijo, ima kratko pristrižene temne lase, koža na obrazu je mozoljasta in rdeča, ima brke, ki pri straneh segajo nekoliko čez ustnico. Kako je bil oblečen, ni znano.

Na območju Bohinja je v preteklosti izginilo že precej domačinov in turistov; zaradi tega je nekaj časa med domačini krožil tudi mit o »Bohinjskem trikotniku«. »Doslej smo našli še vse pogrešane, razen enega domačina, ki je izginil že pred več kot dvajsetimi leti. Njegova oblačila in obutev smo našli na obali jezera, zato domnevamo, da je utonil,« je dejal Janez Rozman, ki upanja, da je pogrešani vendarle še med živimi, še ni izgubil.

Tomaž Branc

www.delo.si     27.06.2008

 

Kategorije:
Novosti SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46075

Novosti