Uredništvo: [email protected]
komentarji
| Registracija

O slovenskem planinstvu po svetu

Vecer.si 26.06.2008

 

četrtek, 26. junij 2008, ob 20:45, Marko Renčelj, ogledov: 1688

Večer, Narava, gore in ljudje - Urška Šprogar: Na Bledu bo ta konec tedna konferenca planincev iz Slovenije in iz sveta

Svetovni slovenski kongres pripravlja od četrtka do nedelje posebno srečanje, ki bo v prostorih Triglavskega narodnega parka na Bledu, v Bohinju, Mojstrani in v Vratih. Jana Čop je v imenu organizatorjev povedala, da so k sodelovanju povabili vrsto posameznih planinskih društev v Sloveniji, zamejstvu in po svetu, Planinsko zvezo Slovenije, Ministrstvo za šolstvo in šport in Ministrstvo za kulturo, Gorsko reševalno službo, Zvezo gorskih vodnikov Slovenije, Gorniški klub Skalo, Slovensko vojsko - alpinistični oddelek in društva, ki v Sloveniji delujejo na področju povezovanja s Slovenci po svetu.

"Konferenca je v prvi vrsti namenjena spoznavanju in povezovanju naših planinskih organizacij iz sveta s sorodnimi organizacijami v Sloveniji. Osrednjo pozornost bomo namenili predstavitvi dela, življenja in dosežkov naših planinskih organizacij iz zamejstva in sveta, ki niso zgolj športne organizacije, so stičišče kulturnega, šolskega in gospodarskega delovanja. Tudi v okviru marsikaterega kulturnega društva delujejo planinsko-pohodne sekcije, kar številna so društva na tujem, ki nosijo ime slovenske gore Triglav. Celoviteje želimo prikazati slovensko planinstvo na tujem, zgodovino, slovenske planinske koče, svetovne uspehe naših gornikov v tujini, predvsem pa odgovoriti na vprašanje, kako in zakaj je med drugim tudi gorništvo tista dejavnost, ki je Slovence v tujini združevala in povezovala," je štiridnevno posvetovanje predstavila Jana Čop.

O slovenskih uspehih
Uvodni predavatelj Peter Skvarča iz Argentine, raziskovalec patagonskih gora, eden največjih strokovnjakov za ledenike na svetu, bo spregovoril o gorništvu in slovenski identiteti. Seznanili se bomo z zgodovino slovenskega planinstva, tudi tistega na tujem, predstavili bomo smeri in gorske vrhove po svetu, ki nosijo slovensko ime, med njimi so Slovenski zvonik - Campanile Esloveno in Tumov stolp - Torre Tuma v Argentini, Slovenijafjeld na Grenlandiji, slovenska smer v južni steni Lotseja v Nepalu.

Predstavili bodo tudi izjemne gorniške dosežke Slovencev, živečih na tujem, med katerimi izstopa Dinko Bertoncelj, iz Barilocha, pionir andizma in gorništva v Južni Ameriki, ki je dolgo veljal za najboljšega argentinskega plezalca in bo na konferenci navzoč prek spletne povezave.

Jana Čop: "Na okrogli mizi bomo opomnili na pomen varovanja vrednot gora. Ob gostih iz Slovenije smo iz tujine povabili prof. dr. Rafka Dolharja iz Trsta, ki je, kot navdušen gornik napisal že več potopisov, vodnikov po slovenskih poteh in gorah v Italiji in Sloveniji. Z referatom o ohranjanju slovenstva v goratih zaselkih Benečije in Terskih dolin bosta sodelovala prof. Viljema Černa iz Barda in Luigio Negro iz Rezije. Dr. Tanja Peterlin Neumaier iz Nemčije, raziskovalka življenja Valentina Staniča, predhodnika evropskega alpinizma, bo spregovorila o vezeh in prijateljstvu med narodi, ki jih bogatijo in združujejo prav gore. Dogodek bomo povezali tudi z osnutkom novega zakona o Triglavskem narodnem parku."

Razstava v Radovni
V okviru konference bodo pripravili tudi razstavo Slovensko planinstvo na tujem, ki jo bomo na predlog Triglavskega narodnega parka odprli v Pocarjevem skednju v Radovni. Razstava bo prikazala fotografsko in drugo dokumentarno gradivo naših planinskih organizacij na tujem, fotografije vrhov, ki nosijo slovenska imena, slovenskih smeri in planinske postojanke zunaj Slovenije. V program bodo uvrstili tudi večer slovenskega gorniškega filma, prikazali bodo najdragocenejše filmske zapise slovenskih gorniških podvigov. Izbrali so filme o Dinku Bertonclju iz Argentine, o Petru Skvarči, ki ga je posnela nemška TV, film o Valentinu Staniču, dokumentarni film o planinski družini Benečije in Matajurju ter film o jeseniški odpravi v Centralne Alpe.

"Udeležence bomo povabili na študijsko pot v Bohinj z ogledom alpinističnega oddelka Slovenske vojske in predavanjem o varstvu slovenske naravne dediščine in o podnebnih spremembah. Srečanje bomo zaključili z nedeljskim izletom v Mojstrano, z ogledom triglavske muzejske zbirke in s sveto mašo v Vratih. Postanek v Mojstrani bomo izkoristili tudi za podporo postavitvi slovenskega planinskega muzeja, pričakujemo pa, da bodo v njem našli svoje mesto tudi slovenski gorniki na tujem," je še povedala Čopova.

Urška Šprogar
eXTReMe Tracker