Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Planina Poljana

Poljana pod RaskovcemJanez Pikon: Na planino Poljana po lovski stezici, ki vodi pod Robom in grebenom nad območjem Pezdence. Nižje prečim greben Rjavec do gozdne ceste, kamor vodi na planino Bareča dolina in zahodno ob Debeli glavi na planino Poljana pod Velikim Raskovcem.

Planina Poljana

Rečeno, storjeno, začnem na vrhu območja Pod Luknjo, tam kjer z gozdne ceste steza vodi na Planino Osredki. Približno kilometer je hoje po makadamu, nato začnem iskati vhod v poraščeni greben z vrhom Rob. Stezico takoj najdem in začnem se vzpenjati, tudi nekaj markacij s sprejem po deblih je videti, toda te se kmalu izgubijo, kot tudi stezica, kaj pa zdaj. Nadaljujem po občutku, odločil sem se vseeno nadaljevati, tako naletim na lovsko opazovalnico in se dvigam bolj po gozdu. Sam si sproti označim pot zaradi lažjega vračanja z nasprotne strani. Od daleč opazim višje več svetlobe med drevjem, do tja vodi listnato strmo korito in grem v tej smeri. Na karti je označen vrh z višino 1483 m, sedlo je malo nižje. Prečkam že kar raven teren in opazim, da se je teren obrnil v nasprotno stran, torej sem na drugi strani grebena. Nižje dosežem lovsko stezico, ki vodi na Ventije, jaz pa proti Rjavcu in gozdni cesti. Pol ure in že grem pod Debelo glavo na planino Poljana (Polana).

Planina Poljana, Stan od Ta Zgornga, Lojze pridno seče šavlje

Opazim, da na planini nisem sam, še nekdo si je zaželel današnji dan preživeti tukaj pod Raskovcem. Znanca sta, pozdravimo se, sam se sprehodim po planini. Do studenca grem po vodo in pogledam naokrog. Lojze je medtem očistil okolico stanu, katerega lastnik je Ta Zgorn z vasi Polje. Poslovim se, onadva še ostaneta.

Planina Poljana, množica podatkov, vodno zajetje na planini Poljana

Vrnem se nazaj do gozdne ceste in v obratni smeri na izhodišče. Kako prav mi je prišlo, da sem med potjo označeval teren, drugače bi verjetno ne uspel tako hitro prispeti preko Roba. Od daleč opazim skozi drevje, gozdno cesto in po strmem bregu kar naravnost nadaljujem do obračališča, ki precej blešči od močnega sonca. Tudi danes mi je med potjo in na cilju zelo prav prišla voda s planine.

Janez Pikon

Moja gorska pot skozi čas ...Moj arhiv: Janez Pikon

Video: Planina Poljana

Planina Poljana Balvan na planini
Trdoživka na skali Raste iz ušesa

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 45944

Novosti