Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Novosti

Planinska botanična pot baronov Zois

Večer, Narava, gore in ljudje - Urška Šprogar: Če bi izbirali cvetico, ki naj bi predstavljala slovensko, sončno stran Alp, bi se odločili za Zoisovo zvončico, ki se je na natleh ohranila iz obdobja pred ledenimi dobami in je uvrmed vrste Nature 2000

Tradicionalni planinski naravovarstveni dan, ki so ga pred 19 leti prvič priredili kranjski planinci, so letos skupaj s preddvorskimi planinci oplemenitili z otvoritvijo Planinske botanične poti baronov Zois, ki si jo je že pred leti zamislil Franci Ekar, predsednik Planinske zveze Slovenije. "Pričetek poti bo kar Brdo, kadar ne bo zaradi posebnih gostov blokirano," pravi Ekar, "saj so na Brdu baroni Zois domovali in od tod tudi hodili na aktivna botanična in geološka raziskovanja ter arhivirali v herbarijih več kot 5 tisoč rastlin, ki so sedaj shranjene v Prirodoslovnem muzeju v Ljubljani. Trasa botanične poti nato poteka proti Preddvoru, mimo pomembnega kulturnega spomenika cerkve v vasi Breg in nato v Preddvor, naprej do Gradišča in nato do Kališča, Zaplate, Hudičevega boršta, v dolino Kokre in proti Kokrskemu sedlu, naprej na Greben, Zvoh, Krvavec in v dolino Kokre. Zoisi so bili tudi zaslužni, da je bil pred 230 leti osvojen vrh Triglava saj so ta podvig gmotno in tudi sicer z vzpodbudami podprli."

Med naravnimi planinskimi vrtovi

Pot vodi mimo najrazličnejših rastlin, je vsestransko zanimiva, izjemno bogata z naravnimi posebnostmi in izjemnimi vrednotami kulturne dediščine. Vse to je opisano v strokovno dovršenem vodniku založbe Planinske zveze Slovenije, ki so ga pripravili v sodelovanju z Zavodom za naravno dediščino v Kranju. Sodelovali so dr. Nada Praprotnik, kot biologinja, in Tone Tomše s sodelavci markacisti, ki so uredili pot. Urednica vodnika je dr. Ana Brbič skupaj z dr. Milanom Naprudnikom. Na celotni trasi bo nameščenih šest tabel s strokovnim tekstom o sami poti ter o naravnih značilnostih na posameznih območjih.

Kljub slabemu vremenu se je v Preddvoru zbralo skoraj trideset pohodnikov, planincev, varuhov gorske narave in načelnica Komisije za varstvo gorske narave pri PZS Rozi Skobej je v Preddvoru podelila posebno priznanje Osnovni šoli Matija Valjavca, ker v šolskih programih namenjajo veliko pozornosti varovanju in ohranjanju gorske narave in so tudi aktivno izvedli programa ob dnevu Zemlje. Pot je namenjena vsem občudovalcem in ljubiteljem narave ter planincem, ki spokulturno dediin s svojim ravnanjem prispevajo k ohranjanju gorskega sveta.

Na otvoritvenemu pohodu po Poti baronov Zois je bilo na Gradišču tudi predavanje izjemnega strokovnjaka Milana Sagadina iz Zavoda za kulturno dediščino iz Kranja, ki je orisal arheološke znamenitosti tega območja, praktično ene prvih slovanskih "kneževin", kar predstavlja za Slovenijo in Evropo izjemno kulturno dediščino. V planinskem domu na Kališču pa je imela dr. Nada Praprotnik predavanje o delu in poslanstvu baronov Zois. Posebej je omenila, da je "rojstni kraj" Zoisove zvončice prav Storžič, kajti ob t.i. "registraciji " v Celovcu in na Dunaju pred skoraj 200 leti je bilo zapisano v latinščini, da je bila ta roža za herbarij prinesena s Storžiča. Seveda pa je še posebna ugotovitev, da so rastišča teh modrih cvetic med planikami, slednje pa so prišle v Alpe iz Azije, medtem ko je Zoisova zvončica povsem slovenska roža, ki se je ohranila skozi ledene dobe vse do danes in raste v Alpah na območju s slovensko govorečim prebivalstvom; množično raste zlasti na severni in severozahodni strani Storžiča ter med Grintovci, na grebenu od Kočne do Ojstrice.

Urška Šprogar

Vecer.si 19.06.2008

Kategorije:
Novosti SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46078

Novosti