Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Ruški planinci vabijo na Areh

Večer, Narava, gore in ljudje - Urška Šprogar: V sredo, 25. junija, vabi Planinsko društvo Ruše ob občinskem prazniku in dnevu državnosti na tradicionalni planinski pohod Ruše-Ruška koča; pokrovitelj pohoda bo župan občine Ruše.

Start bo med 7. in 9. uro izpred spomenika v Rušah, pohod velja tudi za akcijo Pohorska grča.

Pohorska grča za pohodniške korenjake

Športna zveza Ruše, Društvo za razvoj LIRA in Planinsko društvo Ruše so akcijo organizirali z namenom, da v čim večjem številu privabi domačine in ljubitelje narave iz bližnje ter širše okolice k enostavnim, rekreativnim dejavnostim in da prehodijo prijazne pohorske poti. Akcija je namenjena posameznikom in družinam, da spoznajo okolico Ruš in s hojo izboljšajo svoje psihofizične sposobnosti. Namenjena je druženju ljudi različnih starostnih skupin in ob minimalnih finančnih stroških tudi najširšemu krogu ljudi, traja pa vse leto. Naloga vsakega posameznika je, da peš in ali s kolesom obišče tri planinske koče, to so lahko Lovski dom na Pečkah, Ruška koča na Arehu, Koča na Šumiku in Glažuta. Udeleženci na posameznih izhodiščnih točkah dvignejo izkaznico, jo izpolnijo z osebnimi podatki, vtisnejo startni žig v okence, ki opredeljuje način akcije (peš ali s kolesom) ter vpišejo tudi datum akcije. Po končani aktivnosti potrdijo izkaznico tudi na cilju. V enem dnevu velja le en start z enim ciljem; peš ali s kolesom.

Izhodiščna točka za Lovski dom na Pečkah je Gostilna Koper v Logu, za Ruško kočo in Kočo na Glažuti je Pepi bar v Rušah in za Kočo na Šumiku Bar Valerija pri Šmidhoferju. Začetek hoje je pri Maroltu, na parkirišču, žig pa je v omarici pri koči.

Udeleženci morajo za osvojitev priznanja opraviti vse navedene pohode. Kdor opravi pohod in kolesarski vzpon do vseh navedenih koč, dobi kolajno. Družine z najmanj tremi udeleženci dobijo posebna priznanja.

Udeleženci akcije morajo od 1. do 10. novembra prinesti ali poslati potrjene izkaznice Športni zvezi Ruše, Trg vstaje 3, 2342 Ruše.

Trikrat v letu so organizirani tudi skupinski množični pohodi in kolesarjenje. Starti množičnih pohodov so 1. maja na Pečke, 25. junija na Areh in 22. septembra na Šumik.

Sicer pa je možno obisk posamezne planinske koče opraviti kadarkoli, le prepričati se morate, da je ciljna koča odprta, razen za Šumik, kjer je žig zunaj.

Jože Ajd, sekretar ruške športne zveze, pravi, da je pohodniška akcija Pohorska grča že dobro znana, da traja že peto leto in da vsako leto prevzame kartone približno 100 pohodnikov. Povedal je tudi, da bi akcijo želeli razširiti še proti Osankarici, vendar je problem odprtje planinskih postojank, saj je, denimo, Koča na Šumiku zaprta in so morali žig namestiti v posebno omarico.

Konec novembra bodo na zaključni prireditvi podelili udeležencem v spomin na akcijo potrjene izkaznice, priznanja in kolajne.

Urška Šprogar

Vecer.si 19.06.2008

 

 

Kategorije:
Novosti SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46093

Novosti