Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Novosti

AN - 24.06.08

Dokaj malo alpinističnih vzponov za tako lep vikend. Vseeno nekaj dobrih smeri.

Julijske Alpe

Vreme minuli vikend je bilo naravnost idealno za plezanje v naših gorah. Huda vročina v dolini in ugoden hlad v naših severnih stenah, ki so bolj ali manj suhe. Kakšno okrasno snežišče na večjih policah ne bi smelo motiti. A glej ga zlomka hribi so minuli vikend bolj ali manj samevali. Še v dolini Vrat ni bilo slišati planinskega jodlanja, ki je sicer stalnica vsakega lepega poletnega dne. Očitno se sezona prične julija, ne glede na lepo junijsko vreme. Okoli Triglava je bilo opažati bolj ali manj le kratkohlače slovanske brate. Eden od razlogov je morda tudi podor na poti z Rudnega polja.
S Tino Di Batista sva 19. junija tam hodila po preplezani  redko obiskani smeri Levi raz (VI/V, 500 m, Jeglič – Pintar, 1955) v Velikem Draškem vrhu. Zelo eleganten steber je od daleč obetal veliko a od blizu ponudil le nekaj lepih raztežajev ostalo pa v povprečju okoliških sten.



V nedeljo sta se Marko Prezelj in Miha Valič odpravil v severno steno Triglava. V svrhe nastajajočega vodnika za Triglav sta se lotila širšemu krogu povsem neznane smeri Bikini (VII-, 400 + 300 m). Smer si išče prehode v stmi steni levo od Zahodne zajede, prva pa sta jo preplezala Čižmek in Pečar leta 1984. Miha in Mark sumita, da sta kak raztežaj preplezala tudi po svoje.

Pavle Kozjek je ponovno obrisal pajčevino iz ene od smeri iz obdobja osemdesetih. Z Andrejem Pečjakom sta v nedeljo v severni steni Male Mojstrovke preplezala smer Guru (VI+, 250), ki jo je prvi preplezal prav Pavle v odlični družbi Frančka Kneza in Silva Kara. Razen neugodnega prvega raztežaja, ponuja smer lepo plezanje. Pavle opozarja, da je podatek, da smer vstopi 30 metrov desno od Severnega raza, napačen. Smer vstopi 30 m desno od SZ raza. V smeri so štrije klini.


Dolomiti

Rok Blagus in Luka Lindič sta se odločila preizkusiti srečo v Dolomitih. Kljub dolgem obdobju slabega vremena sta odšla v skupino Treh Cin z upanjem na ugodne razmere v južnih stenah. Pogumni imajo srečo in res je bilo tako. Našla sta kot poper suho južno steno Male Cine in tam preplezala senzacionalno smer Gelbe Mauer (7b, 380 m) Smer se v liniji pada kaplje povzpne preko navpične do rahlo previsne rumene stene. Težave v vzdržljivostnih raztežajih se gibljejo med 6c in 7b in smer je za doraslega plezalca velik užitek. Rok in Luka sta uživala. Naslednji dan sta se preselila v Tofano di Rozes in v predelu imenovanem Castelleto preplezala smer Pacchio (7a+, 220 m). Dodobra sta si ogledala še severne stene Cin in videla, da so razen levega dela Velike Cine, še precej mokre, južna stena Tofane pa je suha.

Smučanje

Na Spletnem portalu AO Kranj sem opazil novico o odličnem alpinistične spustu. Atila Armentano je 23.junija presmučal SZ vesino Lenzspitze (4294 m) v Peninskih Alpah. Gre za legendarno smučarsko smer po odprti vesini naklonine 47 – 55 stopinj in višine 600 metrov, ki za razliko od premetavanja po ozkih žlebovih istih težav, verjetno ponuja odlično smučarijo, seveda za doraslega.. Kolikor vem sta jo od Slovencev do sedaj presmučala Borut Černivec in Andrej Terčelj, verjetno pa še ne vem za kakega. Dobrodošle so morebitne informacije.

Srečno!

Tomaž Jakofčič

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Vstopni del smeri Guru

Zgornji del smeri - foto Pavle Kozjek

Značke:
AN novosti SMU

2 komentarjev na članku "AN - 24.06.08"

Tomaž Jakofčič,

Super, torej bo kmalu prišla reportaža s slikami ali vsaj novica na naslov alp.ple@planid.org?


Barbara Pavec,

Ooo veliko se je plezalo v hribih. Vsaj okoli 50 alpinistov in pripravnikov je taborilo na Petkovih njivah. Bili smo na taboru Pipa miru.

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46078

Novosti