Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Krsteniški Stog

Krsteniški StogJanez Pikon: Poraščeni vrh nad planino Krstenica, tudi Mali Stog, ki se uporablja priložnostno, tudi med domačini. Prvemu in najbolj izpostavljenemu vrhu nad planino Krstenico bolj pristoji ime po razgledni planini.

Krsteniški Stog

Nekaj korakov nad cestno zaporo pri planini Blato se v severno požene strm neoznačen kolovoz. Prečkam kolovoz in že sem na lovski poti. Ta se strmo vzpne čez vznožno stopnico, nato pa teče prav zložno in zahodno. Pri lovski koči se prijetna gozdna steza obrne severno in v kratkem pripelje na spodnje travnike planine Krstenica (1655 m). K stanovom in bivši sirarni razgledne planine pridem po nekaj minutah; naj omenim tekočo vodo pri koritu. Po krajšem oddihu se vzpnem do najvišje točke planine pod rušnatimi pobočji prvega, to je Krsteniškega Stoga (1879 m). Po poti nadaljujem z razglednega slemena po vzhodni strani gore. Steza je kar dobro uhojena, čeprav se včasih izgubi, toda med mecesni kmalu prispem na sedlo med Krsteniškim in Jezerskim Stogom.

Planina Krstenica, Krsteniški ali Mali Stog, Planina Krstenica

Tukaj zavijem vzhodno med rušjem proti vrhu. Stezica je dobro vidna in že vodi po samem, sedaj že razglednem grebenu. Od daleč opazim vrhnjo točko na gori in kamnitega možica na njej, tudi sam položim kamen na kamnito piramido Krsteniškega Stoga. Sodeč po stezici, ki vodi s sedla na vrh in stezici naprej po grebenu in nižje na planino, je vrh kar dobro obiskan. Razgled je zelo lep, zato kar dolgo posedam in hodim po kar dolgem z rušjem poraščenem grebenu. Spodnje Bohinjske gore so lepo vidne, proti Toscu opazim skalni podor, ki se je zgodil pred kratkim.

Krsteniški Stog (1879 m), macesen, Jezerski Stog

Z vrha se spustim po južnem grebenu proti planini Krstenica, saj se dobro opazi uhojena stezica med rušjem in kmalu sem na zgornjih travnikih planine. Z robu le te zavijem vzhodno in po strmi, toda markirani poti nadaljujem nižje na planino Zgornja Grintovca. Po polurni hoji sem na planini pri vodnjaku ob sirarni, napijem se hladne vode in že nadaljujem južno preko planine do območja Vrh nad Dolino Voje in po gozdni vlaki do planine Blato.

Janez Pikon

Moja gorska pot skozi čas ...Moj arhiv: Janez Pikon

Video: Krsteniški Stog

Planina Krstenica Krsteniški Stog
Planina Krstenica Podor v Toscu

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 45951

Novosti