Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Planina Osredki

Planina OsredkiJanez Pikon: Visokogorska planina zahodno ob Liscu pod Četrtjo. Čez opuščeno planino vodi markirana planinska pot na Črno prst. Gregorčn stan so leta 1992 preuredili v planinski bivak, ki nudi skromno, a prijetno zatočišče planincem.

Planina Osredki

Na dveh mestih, kjer so včasih bili stanovi in hlevi, še danes stojita dva, ki dajeta občutek planine. Na mestu, kjer je postavljena lovska koča, je bil Hrinov stan, sosednjega uporabljajo planinci za bivak, tam je prvotno stal Gregorčn stan. Oglejte si podrobnejši opis, ki sem ga našel v omenjenem stanu, s skico na fotografiji. Gregorčn stan na planini Osredki, domači izraz za planino je (za Osrešč). Na planini je bilo osem stanov. Sledijo si glede na skico (za pomoč lahko služi tudi mlaka na sredini): Košnikov, Prangarčkov, Urbaničev, Gregorčn, Hrinov, Jevodov, ta je pogorel, Malejev in sirarna na planini.

Planina Osredki, Bohinjsko jezero, v bivaku na planini Osredki

Planina je bila opuščena kmalu po letu 1945. Poslednji Hrinov stan so leta 1972 obnovili lovci in od tedaj naprej skrbeli tudi za streho stanu, katere lastnik je Gregorčn. Junija 1992 so planinci in pašni upravičenci prekrili Gregorčn stan s skodli, ki so jih na planini Za Liscem nacepili lovci. Od takrat je po pogodbi z lastnikom planinski bivak. Prvotno je bil stan zgrajen na začetku devetnajstega stoletja (1800).

V bivaku na planini Osredki, pod planino, skica stanov v preteklosti

Kljub opuščenosti planine vsako leto še vedno priženejo nekaj glav, ki se pasejo tukaj ali na planini Za Liscem. Po domačih imenih domačij ste verjetno opazili, da planina pripada Brodu, vasici pod Rudnico.

Janez Pikon

Moja gorska pot skozi čas ...Moj arhiv: Janez Pikon

Video: Planina Osredki

Na planini Osredki Lisec nad planino

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46070

Novosti