Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Iskanje skupnih rešitev

na področju zračnega prometa v Triglavskem narodnem parku – Delavnica vseh zainteresiranih

Zračni promet nad Triglavski narodnim parkom je eno od področij, do katerih se opredeljujeta predlog novega zakona in nastajajoči načrt upravljanja za TNP. Zračni promet in hrup sta v veljavnem zakonu o TNP urejena zelo splošno, tudi nekatere konvencije (Konvencija o biotski raznovrstnosti ter Alpska in Bonnska konvencija) zračni promet urejajo le na deklarativni ravni. Z namenom predstavitve dejanskega stanja, problematike in iskanja skupnih rešitev za zračni promet, ki bi bile ustrezno vključene tudi v novem predlogu zakona o TNP, je bila minuli teden na upravi TNP na Bledu delavnica, na kateri so sodelovali predstavniki letališč Lesce in Bovec, Zveze za prosto letenje Slovenije in Združenja lastnikov letal in pilotov.

Projekt priprave načrta upravljanja za Triglavski narodni park vključuje identifikacijo dejavnosti, njihove cilje in iskanje možnih rešitev za uresničevanje ciljev narodnega parka. V okviru načrta upravljanja želi TNP optimalno urediti stanje različnih motenj in tako pri vseh vrstah zračnega prometa doseči dogovor, ki bo omogočal zmanjšanje okoljskih obremenitev.

V zračnem prostoru nad TNP se vršijo različne oblike zračnega prometa: mednarodni potniški, športno-letalski, panoramski in helikopterski preleti, preleti ultra lahkih letal, motornih zmajev, jadralnih letal, balonov, zmajev, padal in motornih padal. V razpravi je bilo izpostavljeno, da je potrebno razmisliti o različnih ukrepih in ustreznih rešitvah za posamezne oblike zračnih plovil. Obe strani sta predstavili svoja stališča; uprava TNP se zavzema za zmanjšanje hrupa, časovno in količinsko ureditev preletov ter določitev izven letaliških vzletišč in pristajališč, predstavniki za zračno letenje pa so izpostavili svoje želje za izvajanje dejavnosti in pokazali pripravljenost za spoštovanje ukrepov, ki bi pripomogli k uresničevanju naravovarstvenih ciljev narodnega parka. Razprava je pokazala, da rešitve niso daleč; obe strani sta se strinjali za ustrezno oblikovanje ukrepov in sprejeli dogovor za natančno uskladitev in določitev višine in koridorjev preletov z vstopnimi in izstopnimi točkami ter za dopolnitev karte za letalski promet z označenimi občutljivimi območji narave.

Triglavski narodni park 20.06.2008

 

Kategorije:
Novosti SLO Vse objave

1 komentarjev na članku "Iskanje skupnih rešitev"

Tomaž Ogrin,

Mogoče sta bili prisotni tudi visoka politika in vojska, ki tudi radi gledata skale TNP od blizu, še posebej z gosti. Ki se čudijo kršenju pravil o narodnih parkih, če so poznavalci parkov ali se ne čudijo, če ne vedo, zakaj prisotnost zračnih motorjev - kosilnic, z izpušnimi plini vred, škoduje parku, z vso vsebino vred.

Za visoki razred kvalitete parka mora biti to območje miru. Vedno bolj velja za pojem visoke kvalitete prostora Avčinova: Kjer tišina šepeta.

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46078

Novosti