Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Za reševanje je denar, za preventivo pa ne

Dnevnik - Sabina Lokar: Na najbolj prehodno pot do Triglava se je usula skalna gmota, sredstev za sanacijo podora pa ni. Planinska zveza Slovenije (PZS) se zadnje tri tedne ubada s težavo financiranja  sanacije skalnega podora na poti Rudno polje-Velo polje, po kateri se do  Triglava odpravi več kot 60 odstotkov planincev. Gre za okoli 900 kubičnih  metrov skalne gmote, stroške sanacije pa so ocenili na 40.000 evrov.

   
  (Foto: Dnevnik)  
Ker PZS nima sredstev za sanacijo, so se obrnili na ministrstvo za kmetijstvo, ministrstvo za okolje in prostor, ministrstvo za šolstvo in šport (to je sicer pristojno za planinske poti), ministrstvo za obrambo, Triglavski narodni park, občino Bohinj in zavod za gozdove. "To ni le pomembna turistična pot, ampak tudi edina pot, po kateri vodijo živino na pašo na Velo polje. Če ne bodo kmalu omogočili sanacije poti, bo nastala velika gospodarska škoda, saj bodo zaradi tega tamkajšnje planinske koče manj obiskane, pa tudi ena redkih paš na Bohinjskem ne bo več mogoča," je povedal predsednik PZS Franci Ekar.

Toda vse kaže, da denarja za sanacijo ne bo. Medtem ko ga PZS nima, ga država očitno ne bo dala. "Za državo je to majhna stvar, saj podor ne ogroža naselja, infrastrukture in ne ustreza kriterijem za reševanje naravne nesreče, zato menijo, da ga nima smisla oceniti," je pojasnil Srečko Šestan z ministrstva za obrambo in dodal, da bi ministrstvo za okolje in prostor sicer lahko financiralo sanacijo, vendar bi se to lahko zgodilo šele prihodnje leto. Planinski zvezi pa ni v prid niti novi zakon o planinskih poteh, ki začne veljati 1. julija. Ta namreč še ni rešil vprašanja financiranja vzdrževanja planinskih poti, ki so poti javnega značaja, ampak je vzdrževalcem predpisal le obveznosti. Tako planincem oziroma prostovoljcem očitno ne preostane drugega, kot da se skalne gmote lotijo brez mehanizacije, čeprav brez miniranja in manjšega rovokopača, ki bi ga lahko tja pripeljali le s helikopterjem, poti ne bodo mogli sanirati tako, da bi bila varna.

Glede na to, da se planinske koče že odpirajo, začenja pa se tudi pašna sezona, pa vodstvo PZS skrbi za varnost planincev. "Če gre po tej poti na Triglav 100.000 ljudi, ta pa ni urejena tako, kot mora biti, se lahko kadar koli zgodi nesreča. Potem pa bodo iskali krivca zanjo in denarja za sanacijo bo dovolj," je povedal Ekar, ki ne razume, kako država ne more zagotoviti varnosti tako naših kot tujih planincev. "Ko se v gore odpravijo ljudje z neprimerno opremo, jih vsi rešujejo, tudi s helikopterjem, za preventivo pa se ne naredi dosti," je še povedal.

Sabina Lokar

17.06.2008



Kategorije:
Novosti SLO Vse objave

2 komentarjev na članku "Za reševanje je denar, za preventivo pa ne"

Iztok Snoj,

Kdo koga "farba"? Tole, za 40.000€ - za bistveno manjšo vsoto bi šel pa marsikdo tole kopat na roke. Obenem sprašujem, koliko je potemtakem vredna celotna pot, če je samo en njen delček vreden toliko?


Gregor Šetina,

Pa če smo že pri tem... 900 kubičnih metrov!?! Iz slike je razvidno da gre za nekje 3m v višino ter širino nakopičenega materiala. Iz formule za volumen (š*d*v) se da potem izračunati, da je zasulo prbl. 100m poti!!?!

40000€ naj meni dajo, pa bo tole z krampom in macolo sesipano!

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46077

Novosti