Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

AN - 17.06.08

Kljub slabemu vremenu se borimo. Če ne v gorah, pa v plezališčih.

Iz visokih sten

Je že kazalo prav fino, stene so bile že kar obetavno suhe, a če danes pogledamo skozi okno, vidimo (v bistvu ne vidimo!) posnežene vrhove gora.

Kak dan sonca bo tako še potreben, da se bodo stene spet posušile. Vmesno, luknjo sta prejšnji vikend izkoristila Pavle Kozjek in Dejan Miškovič, ki dobro vesta, da pot na zahtevno odpravo v Karakorum ne vodi direktno iz plezališč. Ponovila sta smer za katero veliko slovenskih alpinistov sploh ne ve, da obstaja, čeprav je še vedno čisto spodoben alpinistični izziv. Gre za Direktno smer (VII+/VI, 600 m) v severni steni Stenarja, ki sta jo prva preplezala Zvone Kofler in Klavdij Mlekuž leta 1967. Pred pojavom knjige Slovenske stene je smer še doživela tu in tam kak obisk, po tem pa verjetno nobenega več. Repertoar smeri večine slovenskih alpinistov se je pač skrčil na Miheličevih sto in še nekaj zraven. Več o njunem plezanju lahko preberete na Pavletovi strani.

Drugo, redko plezano smer, Centralno  v Rjavičkem vrhu nad Logarsko dolino sta plezala Marko Prezelj in Miha Valič. Najtežji raztežaj (VIII) je bil tako nesramno moker, da tudi takima mojstroma ni dovolil prostega vzpona. Dejala pa sta, da kladivo in kak klin pridejo zelo prav, vsaj za ureditev stojišč.


Med svedrovci

Nekaj zmag je bilo v minulem tednu zaznati v svetu športnega plezanja. Franci Jensterle (AO Kranj) je v svojem natrpanem urniku uspel skombinirati službo, drago Sabino, mladega otroka in plezanje na Primorskem. Po dobrem ogrevanju v Mišji peči, je odšel v luknjo pod veliko steno in tam uspel v smeri Active discharge (8b+).

Na drugem koncu Slovenije je slavil mladi perspektivec kamniškega alpinizma, Tadej Krišelj – Ante. V dveh obiskih in vsega štirih poizkusih je uspel preplezati svojo prvo smer z oceno 8a, Žensko za nagrado v Bohinjski Beli. Hitrost in lahkotnost pri vzponu govorita, da ima mladenič še veliko lufta tako v plezališčih, kot v gorah.



Paklenica

Ob tako kislem vremenu rešuje potrebo po večjih stenah edinole Paklenica. David Debeljak (AO Rašica) in Dejan Koren (AO Vipava) sta na hitro skočila v Dalmacijo in malo poplezala. V enem dnevu sta zmogla superklasike Mosoraško, Velebitaško, Albatrosa in Klin. kot se za tako poskočna mladca spodobi, vse prosto.


Pipa miru

Kamniški alpinisti že nekaj let zapovrstjo organizirajo na Petkovih njivah pri Korošici, plezalno srečanje Pipa miru v spomin Mateja Mošnika. Tokrat se bodo k organizaciji srečanja pridružili še člani AO Tržič s Stegnarjevim memorialom. Srečanje bo med 20. in 22. junijem. V soboto zvečer bo dogajanje popestril celo sam Silvo Karo, ki bo ob slikah predstavil venček svojih razburljivih dogodivščin.

Področje Korošice se je razvilo v eno najodličnejših slovenskih plezalnih območij. Stene Vežice, Vršičev, Dedca in Ojstrice že dolgo slovijo po čudovitih smereh vseh težavnosti in dolžin, kamnina pa prav tako nima para v Sloveniji. Pred nekaj leti je Albin Simonič s prijatelji, v številnih okoliških krajših stenah, opremil veliko število lepih, povsem športnih smeri. Za vsakogar nekaj torej! Opisi športnih smeri se dobijo v Kocbekovem domu na Korošici.

Srečno!

Tomaž Jakofčič

Značke:
AN novosti

1 komentarjev na članku "AN - 17.06.08"

David Debeljak,

Poleg naštetih smeri sva preplezala še Nostalgijo in Brahmovo.

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 45947

Novosti