Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Madžari v kavbojkah v sneg in mraz

Dnevnik - Primož Knez: Nespametnost planincev v naših gorah ne pozna meja. Tokrat so imeli trije mladi madžarski planinci več sreče kot pameti, saj so le s podhladitvami preživeli mrzlo noč tik pod Triglavom.

Trije mladeniči, stari 22 in 23 let, so se v soboto odpravili proti Triglavu, popoldne pa v snežnem metežu zašli ter poklicali na pomoč gorske reševalce. V akcijo so se vključili reševalci iz Mojstrane in Kranjske Gore ter helikopterska posadka. Helikopter je tri reševalce uspel prepeljati blizu izgubljenim Madžarom, a so morali zaradi noči in slabega vremena iskanje prekiniti, reševalci pa so bivakirali v gorah. S planinci so bili reševalci na stalni telefonski zvezi, kar je omogočalo spremljanje njihovega zdravstvenega stanja.

Včeraj so gorski reševalci akcijo nadaljevali že v zgodnjih jutranjih urah, poletel je tudi helikopter in reševalce našel okoli pol osme zjutraj na območju Velega polja. Ugotovili so, da so bili planinci pomanjkljivo oblečeni in nepripravljeni za turo. Vsi so bili oblečeni v kavbojke, tanke puloverje in tanke vetrne jopice, brez rokavic. Ob tem je treba poudariti, da je na tem območju zapadlo tudi do 40 centimetrov snega. Kljub temu jim je v danih razmerah uspelo preživeti noč, nato pa so jih zaradi podhlajenosti s helikopterjem prepeljali v jeseniško bolnišnico, kjer jim nudijo zdravstveno oskrbo.

Lani je v slovenskih gorah umrlo 43 ljudi, od tega 29 gornikov. Letos so gore zahtevale devet življenj, šest med gorniki, gorski reševalci pa so opravili že 84 akcij.

Primož Knez

16.06.2008



Kategorije:
Novosti SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46051

Novosti