Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Visoki vrh

Vodiška planinaJanez Pikon: Dosežem greben in vrh, kjer že iščem izklesan kamen, ki naj bi bil tukaj nekje postavljen skoraj 200 let, ko ga opazim ob podrto razpadlem deblu.

Visoki vrh

Vzhodno na Rovtarico in višje se povzpnem po prostrani Jelovici, ter predvsem na Visoki vrh in na poraščenem gozdnem vrhu poiskati izklesan kamen, trigonometrijsko točko ob prvi geodetski izmeri Jelovice. Obiščem Vodiško planino in se sprehodim po okolici. Dom na planini je odprt, z obiskom danes na nedeljo so zadovoljni, tako so dejali. Veliko se jih je pripeljalo z avtomobili in tudi nekaj planincev sem srečeval ob poti. Pravo nasprotje je na Martinčku višje na Jelovici, kjer sem se mudil več kot dve uri in si ogledoval že zapuščene gozdarske koče s še vedno prijazno, a že precej zaraščeno okolico.

Visoki vrh na Jelovici, logarska koča na Martinčku, Vodiška planina

Na predelu Rovtarica nadaljujem v smeri Visokega vrha (1395 m) in nekaj časa po gozdni vlaki iščem smer gozdnega in najvišjega vrha na Jelovici. Konec gozdne vlake, tudi slabo vidna steza se izgublja, zato se dvignem na vrh po občutku, skozi gosto poraščen smrekov venec. Dosežem izklesan kamen, najprej polomim suhe veje ležečega debla, da se mu lažje približam. Izklesan kamen z vidnimi znaki, ki so postavljena v smeri severovzhod jugozahod.

Martinček na Jelovici

Izklesan kamen na Visokem vrhu je glavna trigonometrijska točka ob prvi geodetski izmeri Jelovice. Zgodba o kamnu in avtorju Francozu, ali celo o zadnjem prebivališču francoskega majorja iz časa zasedbe Napoleona je plod ljudske domišljije.

Tomaž Marzidovšek: Ja zanimivo, kamen se verjetno nanaša na vodjo kartografiranja tega odseka Majorja de Querlondeja. Tukaj je naveden kot eden izmed vodij kartografiranja, kartografiranje samo pa na prvo vojaško kartografiranje Habsburškega imperija, 1784-1785, kar nekako sovpada z izročilom o 200 letih, tako bi sklepal z okolico Belce iz tistega časa. Oziroma produkt dela njegove ekipe z letnico 1816, zato gre morda za drugo kartografiranje, naj bi bila tri, zemljevid pa iz leta 1829-1835. Prvi Querlonde je bil Francoz v avstrijski službi, v 18. stoletju. Zgoraj gre verjetno za njegovega potomca, kar nekako sovpada z činom majorja 1816 in rod inženirca. Benedikt Du Hamel de Querlonde 1800 kadet z Ing.-A., 1801 npor., 1806 kpt.-por., 1809 odchod z Ing.-K.

Janez Pikon

Moja gorska pot skozi čas ...Moj arhiv: Janez Pikon

Video: Visoki vrh

Visoki vrh ...  ... na Jelovici
Vodiška planina Na Martinčku

1 komentarjev na članku "Visoki vrh"

Lojze Budkovič,

"Spomenik" na Visokem vrhu je glavna trigonometerska točka ob prvi geodetski izmeri Jelovice. Zgodba o avtorju Francozu, ali celo o zadnjem prebivališču francoskega majorja iz časa zasedbe Napoleona je plod ljudske domišlije.

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46063

Novosti